Гімалайська рожева сіль – це вид кам’яної солі, який видобувають у регіоні Пенджаб у Пакистані (середня Азія). Сама шахта знаходиться у передгір’ї Соляного хребта на відстані 310 км від Гімалаїв, інформує sutura.org.ua

Розову сіль добувають ручним способом, без використання вибухових речовин, а потім сушать на сонці. Незвичайний колір продукту дає оксид заліза. Сам мінерал утворився в результаті морських відкладень годин Юрського періоду. З давніх часів гімалайську сіль використовували для зберігання м’яса та риби.

Гімалайська сіль буває різного розміру та структури – від дрібнозернистої розсипчастої до великої кристалічної.

Вона складається з:

  • Хлорид натрію – 95-98%
  • Полігатиту (водний сульфат калію, кальцію та магнію) – 2-4%.
  • Фтор – 0,01%
  • Йод – 0,01%
  • Інші мікроелементи у невеликих кількостях.

Користь гімалайської солі

Незважаючи на заяви про користь гімалайської солі, немає наукових доказів її переваг для здоров’я порівняно з звичайною кухонною силлю. Тому рожеву сіль можна використовувати в тих же цілях, що і кам’яну сіль:

  • Гігієна ротової порожнини. Додайте трохи солі у воду, дайте кристалікам розчинитися. Використовуйте отриманий розчин для полоскань. Це хороший спосіб боротьби з неприємним запахом рота, болем і кровотечею ясний. Оптимальна кількість процедур: 3-4 на день.
  • Розова сіль проти акне. Використовувати рожеву сіль можна і в лікуванні вугрової висипки. Вона “витягує” з шкіри токсині, очищає та відлущує її. Гімалайська сіль входитиме до складу різноманітних косметичних продуктів, наприклад, мила та скрабу для обличчя.
  • Від болю в суглобах рекомендується приймати теплі ванни з додаванням ½ чашки сольового розчину.

Застосування гімалайської солі у кулінарії

Провідні шеф-кухарі використовують розову гімалайську сіль замість кухонної солі, в тому числі для прикраси страв. Плити з солі використовуються також як посуд для приготування їжі. Риба і м’ясо на плитах з гімалайської солі можуть зберігатися протягом деякої години. Потім плити повільно нагрівають до температури близько 200 °С і використовують як звичайну варильну поверхню.

Можлива шкода рожевої солі

Пам’ятайте, що гімалайська сіль, як і звичайна кухонна, – це хлорид натрію. Якщо перестаратися із силлю, то можна загострити симптоми гіпертонії та інших небезпечних захворювань. Нагадуємо, що безпечна денна норма: одна повна чайна ложка гімалайської чи іншої солі на день.