Вчені з’ясували, що постійне вживання гострого перцю може впливати на стан печінки, захищаючи її від пошкоджень через наявність у ньому особливої ​​речовини – капсаїцину. Саме воно додає перцю гостроти.

У ході дослідження, представленому на Міжнародному конгресі вчених в Австрії, фахівці розділили піддослідних мишей на кілька груп. Першій групі гризунів перев’язали жовчні протоки, внаслідок чого у них почалося накопичення жовчі та фіброз печінки, повідомляє MedDaily із посиланням на ZeeNews.com. Після цього протягом трьох днів біологи давали мішам капсаїцин.

Друга група гризунів була підтверджена отруйному речовині тетрахлорметану, який є наповнювачем для вогнегасника, а також входити до складу миючих засобів. Миші отримували капсаїцин до і під час обробки ядом.

З’ясувалося, що капсаїцин знижував активність зірчастих клітин, пов’язаних із фіброзом печінки. Мовлення частично відновлювало тканини печінки у мишей з першої групи, а також запобігало виникненню ушкоджень у гризунів другої групи. Однак капсаїцин не зміг захистити мишей, у яких печінки фіброз уже розвинувся. “Ці дослідження підтверджують необхідність дослідження капсаїцину, який може бути використаний для лікування та профілактики травм та фіброзу печінки”, – сказали вчені.

Фіброз – це розростання сполучної тканини печінки, що виникає при надмірному накопиченні білків позаклітинного матрикса (основи сполучної тканини). Цей процес спостерігається у більшості типів хронічних захворювань печінки.