Гречка – користь і шкода для організму, все про популярний продукт
Гречка – рослина сімейства споришів. Воно включає 15 видів рослин, що ростуть у помірних широтах Європи та Азії. У медицині, фітотерапії, бджільництві та в харчових цілях. Пчелі отримують нектар з квіток гречки, з яких вони виробляють гречаний мед, а насіння гречки найчастіше використовуються для виробництва наступних напівфабрикатів:
білої та змаженої гречки;
гречаної муки;
гречаних пластівців;
гречаних висівок (гречаного лушпиння).
Ще один вид гречки що набирає популярності — зелена. Це така ж гречана крупа, яка не піддавалася масованому обсмажуванню. Зерна тільки очистили від жорстких зовнішніх плодових оболонок і сушили природним чином. У такому вигляді, як правило, гречка зберігає ще більше своїх корисних речовин.
Гречка, з якої отримують гречку, стала культурною рослиною вже близько 2000 року. до н. — цей період сходитиме до першого вирощування гречки у гірських районах Індії. Звідти вона спочатку потрапила до Китаю, Кореї та Японії, завоювавши при цьому території Середньої Азії. А до Європи її, мабуть, занесли монголі та татари.
Корисні властивості гречки
Гречка славиться багатьма поживними властивостями. Перш за все, це відмінне джерело високоякісного білка, вміст якого становить 10-18 грамів. Вже 100 г гречки досить незамінних амінокислот (не синтезованих організмом), щоб повністю покрити потреби людини.
Харчова цінність гречки на 100 грамів продукту:
- Білки – 12,6 грама
- Жирі – 3-3 грами
- Вуглеводи – 57 грамів
- Калорійність – 300-310 кілокалорій
Гречка містить невелике кількість жиру (близько 3%), що складається в основному з ненасичених жирних кислот. Гречаний крахмаль є джерелом складних вуглеводів, а сама гречка є цілозерновим продуктом, а це ті речі, які є найважливішими в раціоні людини, як пишуть вчені з Гарварду.
У 100 г гречки міститься цілих 6 грамів клітковини, що покриває 25% потреби у цьому інгредієнті. Гречка також багата на витамини. В основному це витамини групи B (В1, В2, В6). Також важливо наявність у крупі білків, що зв’язують витамин В1, внаслідок чого він краще засвоюється організмом.
Глікемічний індекс гречаної групи є досить низьким, проте деякі сорти досягають середнього рівня. Вчені припускають, що це пов’язано з певними типами вуглеводів у гречаній крупі, які роблять клітини більш чутливими до гормону інсуліну і можуть затримувати перетравлення цукру.
5 важливих властивостей гречки
Гречка також містить ніацин і витамин Е, відомі своїми антиоксидантними властивостями. Що стосується мінералів, то вона багата магнієм, залізом, цинком, міддю, фосфором та калієм.
Не містить глютену
Гречка не містить глютену, що робить її придатною для людей із глютеновою хворобою, пише Британська асоціація здоров’я. Однак, якщо для вас важливо уникнути глютен, обов’язково перевіряйте етикетки при покупці продуктів з гречки. Деякі комерційні продукти, такі як лапша, можуть бути виготовлені з гречаної крупи в поєднанні з пшеницею і, отже, можуть містити глютен.
Багата антиоксидантами
У гречці міститься безліч корисних антиоксидантів, і багато в чому більше, ніж у звичних злакових, таких як овес або пшениця. Вона володіє такими рослинними сполуками, як рутин, а також d-хіроінозитол, які потрібні для нормального функціонування органів людини.
Важлива для здоров’я серця
Дослідження вчених з Великобританії показали, що гречка багата на корисні для серця питательні речовини, у тому числі магнієм і клітковиною. Крім того, це гарний джерело рослинних сполук, звані рутин і кверцетин, що володіють захисним антиоксидантним властивостям. Ці елементи є важливими для здорового функціонування сердечно-судинної системи.
За даними американських дослідників, гречка допомагає тілу контролювати баланс холестерину. Певний тип білка в зернах може зв’язуватися з “поганим” холестерином, заважаючи йому всмоктуватися в дах.
Ідеальна для дієтичного харчування
Завдяки питним властивостям гречки людям, що борються із зайвою вагою, можна впевнено включати її до своєї дієти. Зерна гречки містять від 10 до 18% високоякісного білка (чим у тепліших регіонах вона зростає, тим більше білка).
Вміст жиру в зернах гречки всього 3%, до того ж це ненасичені жири, які потрібні організму. Гречка також багата на харчові волокна, які не тільки забезпечують відчуття ситості на довгу годину, але і підтримують роботу кишечника і прискорюють обмін речовин.
Містити амінокислоти
Зерна гречки дуже багаті на амінокислоти. Вживання 100 грамів гречаної крупи покриває добову потребу у цих з’єднаннях, необхідних для правильного функціонування організму та при фізичних навантаженнях. Завдяки вмісту амінокислот регулярне вживання гречаної крупи сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину в крові, підвищуючи при цьому концентрацію хорошого холестерину.
Чи безпечна гречка для всіх?
Гречка безпечна для більшості людей, у тому числі для хворих на целіакію. Однак у деяких людей може бути алергія. Це може бути актуальним для людей з алергією на рис через так звану перехресну алергію.
Як вибрати і зберігати гречку?
У магазинах нашої країни найчастіше зустрічається гречка двох видів: ядриця (ціле зерно) та пророб (колоте зерно). Крупа гречки може бути пропарена і не пропарена. Першу ще називають швидкорозварювальною. Сама крупа зазвичай продається у різноманітних пачках і навіть фасованої у порційні пакети.
Вибирати варто крупу у прозрачних упаковках (з целофану або паперу з прозрачним віконцем), щоб можна було оцінити вид зерен. Звернути увагу треба на наявність домішок та цілісність упаковки.
Гречана ядриця може зберігатися до 18-20 місяців, пророб – не більше 18 місяців. Тому звертайте увагу на дату фасування та виготовлення.
Як приготувати гречку?
У традиційній кухні гречка зазвичай виступала як високоенергетична основа для страви. У селах її зазвичай подавали із салом або варили на молоці. Пізніше вона стала з’являтися як компаньйон до різних вершкових, м’ясних і густих соусів на основі грибів, які дуже добре поєднуються один з одним. І, мабуть, саме в цих формах більшість із нас знають її по рідному дому.
Після купівлі потрібно перебрати зерна. Якщо навіть ви купуєте товар високої якості, там можуть виявитися сліди інших рослин. Далі потрібно промити гречку під проточною водою, доки вода не буде прозрачною.
Для розсипчастості та аромату крупу потрібно прожарити та просушити на гарячій сковороді. Дочекайтеся легкого аромату і знімайте, як правило, достатньо 5 хвилин. Сама гречка вариться від 15 до 25 хвилин. Після зніміть каструлю з плити і дочекайтеся, поки крупа вбере воду, що залишилася.
Рецепт з гречки
В останні кілька років з’явилося багато цікавих ідей для цієї класичної каші. Дуже популярно, наприклад, кашотто — дуже проста страва, приготована в каструлі, з крупою та різними начинками, вдохновлена італійським різотто на основі рису.
Потрібні інгредієнти:
- гречана крупа;
- баклажан;
- лук і чеснок;
- оливки;
- олія;
- петрушка;
- спеції.
Приготування:
Для приготування кашотто крупу необхідно зварити згідно з інструкцією на упаковці (можна трохи скоротити годину). Цибулю та баклажани наріжте кубиками. Приправте сирі баклажани силлю, щоб вони не стали гіркими. Розігрійте олію на сковороді і обжарте спочатку лук, а потім додайте баклажани.
У сковороду всипте ще трохи оливок і додайте цільнозернове борошно. Перемішуйте, поки не вийде кашоподібна суміш. Залийте водою, щоби отримати досить густий соус. Все це проваріть на повільному вогні і додайте спеції. Приправте солью, потім часником та іншими спеціями.
Додайте петрушку в кінці приготування. Зварену крупу гречки висипайте цілком у готовий соус. Після цього перемішайте і тримайте на вогні ще кілька хвилин. Приготовлену таким чином страву можна подавати як самостійну, так і як доповнення до курки або риби.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!