Гастрит – це запальне захворювання слизової оболочки шлунка. Розвиток хвороби обумовлено екзогенними (тривалі порушення харчування, зловживання алкоголем, нікотином та інші інтоксикації та інфекції) та ендогенними факторами (функціональні порушення нервної системи).

Розрізняють гастрит гострий та хронічний, очаговий та дифузний, з підвищеною або зниженою кислотністю і т.д.

Як правило, печія та гастрит є наслідком підвищеної кислотності шлункового соку. Це завжди хронічні, що повертаються захворювання. Навіть зникаючи на неділі, місяці чи роки, у більшості випадків вони знову дають про себе знати, виявляючись гризучими, печучими болями та коликами у верхній частині живота.

Хронічний гастрит у більшості випадків протікає безсимптомно. Діагноз повинен бути підтверджений даними гастроскопії (таке дослідження необхідно проводити щорічно). Найважливіше значення при лікуванні гастриту має дієта.

Лікування:

При гастриті одним із ефективних методів є лікування яблуками (потрібно брати тільки зелені сорти). Вимиті, очищені від серцевини та шкірки яблука натерти на дрібній тертці. Упродовж 4-5 годин до і після прийому яблук нічого не їсти і не пити. Бажано їсти яблука рано вранці, тоді до 11 години вже можна снідати. На ніч їсти яблука не можна – це викличе погіршення стану через підвищене газоутворення. Протягом місяця яблука їсти щодня, другий місяць – 2-3 рази на тиждень, у третій – щотижня. При цьому необхідно дотримувати визначену дієту, виключити з раціону молоко, жирну, гостру та солону їжу, міцний чай, кофе, свіжий хліб, прянощі.

• При гострому гастриті 200 г листя подорожника ланцетолистого проварити протягом п’яти хвилин у 0,5 л чистої виноградної горілки. Процідити, після остигання перелити в пляшку. Приймати вранці натощак по одній столовій ложці, після прийому ліків ще 1 годину перебувати в постелі. Під час лікування ні в якому разі не курити.

• Вранці на щастя випивати чашку чаю з листя білої верби. Після цього слід випити чашку свіжого молока.

• При гастриті з підвищеною кислотністю необхідно приготувати ліки за наступним рецептом:

Аїр (кореневище) – 2 ст. ложки, звіробій (трава) – 8 ст. ложок, золототисячник (трава) – 4 ст. ложки, м’ята (листя) – 2 ст. ложки, спориш (трава) – 4 ст. ложки, сухоцвіт (трава) – 8 ст. ложок, тмин (плоди) – 1 ст. ложка, дерев (квітки) – 2 ст. ложки. Залити 3 столові ложки збору на 1 л кропу. Настоювати 10 годин, процідити. У теплому вигляді приймати по 1А склянки 4 десь у день через 30 хвилин після їжі.

• При загостренні хронічного гастриту необхідно приготувати такий склад: сухоцвіт болотна (трава), ромашка аптечна (квітки), кримська троянда і біла (лепестки), кален дула лікарська, хвощ польовий (пагоні) – по 10 г, репішок звичайний, божа трава гіркий полін, купувати толь до аптеці) – по 20 г, шиповник коричний, кріп (насіння) – по 30 г, звіробій (трава, куплена в аптеці), подорожник великий (листя), деревій (листя) – по 40 р.

Усі змішати. 1 столову ложку збору заварити двома склянками кропу, томити на водяній бані, але не кип’ятити.

• При гастриті з підвищеною кислотністю приймати протягом дня до двох чайних ложок порошку мел або порошку з курячої яєчної шкаралупи. Курс лікування – один тиждень. Зробити перерву на одну тиждень і лікування повторити.

• 100 г сухого подрібненого листя подорожника великого залити 1 л червоного сухого вина, наполягти у темному прохолодному місці дві тижні, періодично струшуючи. Потім довести до кипіння, варити в закритому посуді на слабкому вогні 10 хвилин, охолодити, процідити. Приймати при зниженій кислотності шлункового соку по 50 мл 3 рази на день за 20 хвилин до їжі протягом одного місяця.

• При підвищеній кислотності шлункового соку необхідно повністю виключити з харчування солодкі продукти. У той же час протягом двох місяців приймати за 40 хвилин до їди по 1 столовій ложці меду.

• При підвищеній кислотності шлункового соку пити 1 раз на день до їди склянку свіжоприготованого соку моркви.

• При зниженій кислотності шлункового соку випивати 1 раз на день 1 склянку свіжоприготовленого соку білої капусти.