Поза всякими сумнівами, їжа відіграє дуже важливу роль у нашій житті. Ті, як ми харчуємося, безпосередньо пов’язані з нашим здоров’ям, адже за допомогою їжі ми забезпечуємо свій організм певними питательними речовинами, які йому необхідні для коректної роботи,

передає sutura.org.ua

Неправильне ж харчування дає абсолютно зворотний ефект, воно може стати найлютішим врагом нашого здоров’я, тому що шкідливі продукти не мають достатнього кількості поживних речовин, зате сильно перевантажують наше тіло токсинами.

А цифри, пов’язані з захворюваннями людей через погане харчування, з кожним роком стають дедалі більш тривожними. Сучасний ритм життя в поєднанні з економічним інтересом харчової промисловості зробили своє діло: величезна кількість людей у ​​всьому світі вибирають фаст-фуд як основний тип споживаної їжі.

Піца, смажені стейки, млинці, гамбургери, картопля фрі, хот-доги, м’ясні напівфабрикати, солодощі та газовані напитки перетворюють наші смакові уподобання на справжню бомбу заспокоєної дії для нашого здоров’я.

Їжа: міфі і реальність

Безумовно, тема харчування дуже широка і необхідно аналізувати кожен конкретний раціон, щоб виявити можливі проблеми зі здоров’ям, з ним пов’язані.

Однак якщо узагальнити, то існує кілька способів аналізу того, як ми харчуємось, і вони вже дозволять зрозуміти, чим ми можемо захворіти (або вже раптом уболіваємо).

Білок

Дуже важливо навчитися розрізняти тип білків, який потрібний нашому організму, і той, який може завдати йому шкоди. Білки рослинного походження, а також білки, що містяться в постному м’ясі, надають позитивний вплив на організм, вони допомагають нарощувати і зміцнювати м’язи.

У червоному м’ясі міститься токсичний жир, інші токсині, всілякі добавки та гормони, лікарські препарати та інші сполуки, які можуть пошкодити шлунково-кишковий тракт і викликати розвиток захворювань

Проведені наукові дослідження показали, що вживання в їжу червоного м’яса 5 разів на тиждень у 4 рази підвищує ризик розвитку раку товстої кишки в порівнянні з тими, хто дозволяє собі лише раз на місяць.

Молоко

Незважаючи на те, що протягом останніх десятиліть нас постійно переконували у необхідності споживання молока для забезпечення організму кальцієм, сьогодні ця точка зору вже не так підтримується. Виявляється, цього робити не обов’язково.

Справа в тому, що споживання молока вчені пов’язують з появою різних проблем зі здоров’ям: наприклад з кровообігом, захворюваннями дихальних шляхів, діабетом і алергією та ін.

Крім того, відомо, що у молоці міститься білок казеїн, який може стати причиною розвитку онкологічних захворювань.

Сахар

Цей продукт є одним з найбільш уживаних у всьому світі і водночас одним з найбільш шкідливих для організму. Справа в тому, що цукор викликає звикання і є основною причиною розвитку діабетувід якого страждають близько 300 мільйонів осіб (щороку діабет спричиняє 5% смертей).

Сахар знижує захисні функції нашого організму, живить ракові клітини, вивільняє адреналін, сприяє накопиченню жирів і викликає дратівливість та депресію.

Харчова піраміда змінилася

До недавньої години харчова піраміда виглядала наступним чином: на самій вершині розташовувалися солодощі, потім йшли молочні продукти, фрукти, овочі і, нарешті, біля самого низу вуглеводів.

Сьогодні ж ця харчова піраміда повністю змінилася: вуглеводи перемістилися на саму вершину, за ними йдуть молочні продукти і… червоні вина. Далі йдуть горіхи, птиця, риба та морепродукти, а потім цільні злаки.

Нарешті, у самого заснування цієї піраміди розташувалися фрукти, овочі, оливкова олія (холодного віджиму) чи здорові жири (жирні кислоти Омега-3).

При цьому кожен з нас повинен уважно ставитися до свого типу харчування і намагатися вживати продукти з тим розрахунком, щоб забезпечити свій організм необхідними йому питательними речовинами. Тільки так він зможе правильно виконувати всі свої функції.

Недолік чи дефіцит питних речовин в організмі може призвести до появи короткострокових чи довгострокових проблем зі здоров’ям, вирішити які буде вже не так просто, як заробити.

Крім того, не варто забувати, що неправильне харчування є основною причиною ожиріння, серцево-судинних захворювань, депресії, порушення роботи печінки та нірок тощо.

У процесі приготування та теплової обробки більшість продуктів втрачають свої корисні властивості (не всі, але більшу їх частину). Ще рекомендується споживати органічні продукти, оскільки в них міститься менше різноманітних добавок, а при їх вирощуванні не використовувалися удобрення та пестициди, здатні нашкодити нашому здоров’ю.

Ну і останнє: своє харчування необхідно суворо контролювати, якщо є якесь розлад травлення. Недолік поживних речовин бажано заповнювати, можна це робити за допомогою добавок, але краще все-таки віддавати перевагу натуральній їжі.