Список найкращих продуктів, які активують вироблення ферментів печінки, допомагають її природному очищенню або виконують частину роботи за неї, виводячи з організму шкідливі шлаки та токсини.

1. Часник

Він містить у собі буквально все необхідне для активації ферментів печінки, які допоможуть нашому тілу позбутися від токсинів. Також у ньому міститься велика кількість алліцину та селену – двох компонентів, які допомагають в очищенні печінки. Кстати, зміст алліцину в часнику зростає у кілька разів, якщо його дрібно нарізати або розім’яти і дати йому полежати деяку годину.

2. Грейпфрут

Завдяки високому вмісту витамину С та антиоксидантів, грейпфрут прискорює процеси природного очищення печінки. Невелика склянка свіжовичавленого грейпфрутового соку допоможе збільшити виробництво детокс-ферментів печінки, які також допомагають позбутися від канцерогенів.

3. Буряк і морква

Обидва коренеплоди славляться високою концентрацією рослинних флавоноїдів та бета-каротину, тому вживання буряка та моркви у свіжому вигляді, а також соків з них, допомагає стимулювати функцію печінки та її очищення.

4. Зелений чай

Наша печінка “любить” продукти, багаті антиоксидантами – до них належить і зелений чай, багатий на катехін. Ці сполуки допомагають налагодити роботу печінки, надаючи м’який ефект, що очищає.

5. Листові зелені овочі

Один з наших найпотужніших союзників у очищенні печінки – це зелень, причому її можна їсти свіжою, приготовленою або у вигляді соку. Надзвичайно висока концентрація хлорофілу в зелені виводить з крові токсині, важкі метали, а також активізує захисний механізм печінки. Додайте в омлети та овочеві салати більше корисної руколі, шпинату.

6. Авокадо

Авокадо – не тільки помічник нашої шкіри та серцево-судинної системи, але і печінки. У ній містяться особливі речовини, які допомагають нашому організму виробляти глутатіон – з’єднання, яке здатне вивести токсині з печінки.

7. Яблука

Завдяки високому вмісту пектину, яблука здатні “зв’язати і знешкодити” токсині та очистити наш шлунково-кишковий тракт. Це, у свою чергу, полегшує життя нашої печінки.

8. Оливкова олія

Такі олії холодного віджиму, як оливкова, конопляна та лляна, при використанні в помірних кількостях чудово підходять для печінки. Забезпечуючи деякий запас ліпідів, вони допомагають організму виводити шкідливі токсини. Таким чином вони знімають частину завдань з печінки, тому варто частіше заправляти ними улюблений овощний салат.

9. Цвітна капуста і брокколі

Ці овочі збільшують вироблення ферментів печінки, які допомагають позбутися від канцерогенів та інших токсинів з нашого тіла, істотно знижуючи ризики виникнення раку. А ще це чудовий легкий гарнір чи основа для гарячої страви.

10. Лимоні та лаймі

Ці цитрусові містять велику кількість витамину С, здатного зв’язувати токсичні речовини в з’єднання, полегшуючи їх подальше виведення з організму. Навіть невелика кількість свіжого соку лайма чи лимона вранці допомагає стимулювати роботу печінки.

11. Волоські горіхи

Вони допомагають печінки у детоксикації аміаку та підтримують нормальні функції очищення печінки.

12. Капуста

Справа в тому, що капуста в будь-якій своїй формі допомагає стимулювати активацію двох найважливіших ферментів печінки, які допомагають позбутися від токсинів. Намагайтеся їсти більше салатів зі свіжої та квашеної капусти.

13. Куркума

Ця спеція допомагає налагодити очищення печінки, підвищуючи вироблення ферментів, які активно вимивають канцерогени з нашого організму. Додайте щипку куркумі в чечевицю, тушковане м’ясо або овочеву страву, і ваша печінка буде вам дякова.