Нове дослідження, проведене американськими вченими, показало, що вживання 2100-6000 калорій щодня підвоює ймовірність розвитку проблем з пам’яттю у літніх людей. Відомості будуть представлені на щорічній зустрічі Американської академії неврології, яка відбудеться у Новому Орлеані.

Кількість калорій, споживаних людьми похилого віку, впливають на ризик помірних когнітивних розладів або м’якою втратою пам’яті (МПП). Ці симптоми не настільки серйозні, щоб знизити якість повсякденної життя, проте люди з ознаками МПП можуть відчувати труднощі з згадуванням нещодавно минулих подій та/або запоминанням якоїсь нової інформації. Так можуть з’явитися проблеми з деякими іншими мозковими функціями.

Крім того, дослідниками було встановлено, що люди з МПП піддаються більш високому ризику розвитку деменції. Дослідження передбачало участь понад 1200 осіб віком від 70 до 89 років, у 163 з них були відзначені ознаки МПП. Всі добровольці розповіли в анкеті про свій раціон харчування протягом усього минулого року. Третину учасників вживали на день від 600 до 1526 калорій, третина з’їдала 1526-2143, тоді як одна третина – 2143-6000 калорій щодня, показує дослідження. При підбитті підсумків враховувалися наступні фактори: вік, стать, рівень освіти, наявність інсультів та депресії в анамнезі.

Як з’ясувалося, у пацієнтів, які з’їдали максимальне кількість калорій на день, у два рази ризик розвитку МПП був вищим. “Це відповідає тому, що нам відомо про фактори ризику хвороби Альцгеймера у людей середнього віку”, – каже Сем Ганді, заступник директора науково-дослідного центру у Нью-Йорку. “Ожиріння підвищує ризик хвороби Альцгеймера, в той час як обмеження калорій сприяє зниженню ризику хвороби Альцгеймера, таким чином, історія з переїданням цілком вписується в ці відомості”, – погодився Давид Левенштейн, професор психіатрії та поведінкових наук у University of Miami Miller .

“Числені дослідження показують все більше, що всі ті, що на добро серця, не на благо і мозку, і при постійному переїданні, виникають ускладнення, включаючи збільшення ризику цукрового діабету, інсульту, а також проблем з пам’яттю”, – підсумував професор .