Як підготувати свій шлунково-кишковий тракт до святкового застілля
Новорічні свята не за горами, а отже, вже зараз треба подумати про те, як зберегти здоров’я кишківника. Нездорова їжа, яку вживають люди у великій кількості в цей період, зашкодить роботі всього шлунково-кишкового тракту і знижує імунітет, що особливо небезпечно в період пандемії коронавірусу.
Чому імунітет у чому залежить від стану кишечника?
Кишечник – важлива частина імунної системи людини. Практично 70% імунітет пов’язано з цим органом, зокрема з кишковою лімфоїдною тканиною, в якій знаходиться безліч імунних клітин. Щоб зберегти здоров’я кишечника, необхідно піклуватися про його мікробіому, тобто про всі мікроорганізми, які живуть у кишечнику та допомагають розщеплювати їжу. Крім того робота шлунково-кишкового тракту впливає на дихальну систему, печінку та настрій людини.
Мікробіому кишечника змінюється лише за кілька днів. Все залежить від їжі, яка становить щоденний раціон. Новорічні канікули — це період, коли кишечник перебуває в зоні ризику, оскільки ми споживаємо велику кількість шкідливих страв. Жирна та солодка їжа сприяє розвитку бактерій, які шкодять здоров’ю органу. І якщо дотримуватися подібного раціону навіть лише кілька днів, чи відбудеться дисбаланс мікроорганізмів кишечника.
Щоб не зіпсувати собі святковий настрій проблемами зі здоров’ям, потрібно підготуватися заздалегідь. Тому що здоровий кишечник буде не так просто вивести з ладу.
Як підготуватися до новорічних свят?
Перед новорічним застіллям варто вживати більше пробіотичних продуктів, у числі яких чеснок, лук, злаки та йогурти з високим вмістом інуліну, пробіотичного вуглеводу, що надає велике вплив на здоров’я кишечника.
Крім того, важливо харчуватися продуктами, що містять стійкі крохмалі, які не перетравлюються, проходять через тонкий кишечник, та живлять бактериї у товстому кишечнику. До них можна віднести цілозерний хліб, квасолю, чечевицю, картопля, а також рис і деякі види макаронів.
На новорічному столі, як і будь-якого іншого дня, мають бути присутні якомога більше свіжих овочів та фруктів. По можливості скоротити споживання цукру. Він швидко потрапляє у товсту кишку, де його поглинають бактерiї. Це може спровокувати підвищене газоутворення, діарею та порушити баланс мікробіоми.
Крім цього, на Новий рік та інші свята сезону краще не вживати багато червоного м’яса та обробленого м’яса. Дослідження показують, що надмірне споживання червоного м’яса може призвести до пошкодження ДНК у товстій кишці, що підвищує ризик розвитку колоректального раку.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!