З кожним днем ​​колонка термометра за вікном опускається все нижче, ми дістаємо куртки, шарфи, черевики, інформує UkrMedia.

Як же харчуватися у холодний період року?

У Китаї вважають, що всі продукти надають різне вплив на організм людини і залежно від цього поділяються на холодні, теплі та гарячі. Їжа, яка охолоджує, відбирає енергію та замедлює обмін речовин, а яка зігріває, наоборот, стимулює кровообіг і активізує обмінні процеси. Які продукти потрібно їсти в холодний період року, щоб організм виробляв більше енергії?

Суп

Пам’ятаєте, як розливається всередині тепло після тарілки гарячого супу чи борщу? І не даремно, адже суп має зігрівальні властивості, тому в холодну пору року дуже неправильно відмовлятися від першої страви. По-перше, супи багатокомпонентні, а це значить дуже поживні, оскільки до їх складу входити м’ясо, крупи, різноманітні овочі. По-друге, супи їдять гарячими, що швидко зігріває та насичує організм.

Якщо ви не знаєте як зігрітися, у вас постійно мерзнути руки та ноги, щоб не надягати лишню кулю одягу, просто візьміть у звичку їсти на обід суп. Вибирайте той, який вам до душі, благо, варіантів перших страв безліч: борщ, розсольник, тыквенний суп, солянка, овочевий суп та багато інших.

Спеції

Спеції не тільки покращують смак готової страви, але й володіють кількома чарівними властивостями, вони прискорюють наш метаболізм та допомагають зігрітися. Слід бути обережними з дуже острыми спеціями та приправами людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та літнім людям. До безпечних спецій, які відмінно підвищують терморегуляцію організму, належать:

  • імбир;
  • кориця;
  • кумін;
  • гірчиця;
  • базилік;
  • чорний перець;
  • розмарин.

Каші

Складні вуглеводи, такі як гречка, вівсянка, коричневий рис та інші злаки відмінно насичують організм і довго перетравлюються, а в процесі розщеплення виділяють енергію, яка зігріває. Крім того, така їжа досить ситна і дає відчуття насичення на досить довгу годину, тому, вибираючи варіант завтраку, віддайте перевагу цільнозерновим продуктам, злакам або іншим складним вуглеводам, щоб посилити термогенез і не замерзнути.

Чай

Для когось чай – незамінний атрибут сімейної бесіди, а хтось використовує його як зігріваючий засіб і перші ліки при наміченій застуді. Дійсно, у чаї міститься кофеїн, навіть у більшому кількості, ніж у каві, що посилює термогенез і дозволяє організму зігрітися. Зелений чай у цьому випадку більш корисний, тому що крім кофеїну, ще містить флавоноїди та катехіни, які підсилюють властивості кофеїну.

Банані

Банані містять витамини групи В і магній, завдяки яким щитовидна залоза і наднирники регулюють температуру тіла в холодну пору року. Досить з’їдати всього один банан на день, щоб задовольнити добову потребу організму у витаминах групи В і зігрітися холодним днем.

Імбір

Імбір не тільки допоможе вам зігрітися, але і позбавити від нападів голоду, тому тим, хто хоче схуднути, потрібно мати під рукою цей диво-корінь. Додайте в чай ​​трохи імбиру, лимону та меду – і цей напій зігріє вас і прибере ознаки застуди, що починаються.