Народна медицина пропонує безліч рецептів, у яких основною діючою речовиною є трави.

Найпростіший спосіб заварювання трави – це приготування трав’яного чаю. Найбільш поширені рослини, які використовують для цього, — ромашка, а також м’ята та меліса. Просто насипте чайну ложку подрібненої сировини на склянку, залийте кип’ятком, прикрийте ємність із рідиною кришкою і після закінчення п’яти хвилин ретельно перемішайте готовий чай. Він має прекрасний смак і виражений заспокійливий ефект.

Якщо трави продаються в аптеці у спеціальних фільтр-пакетиках, то спосіб їх приготування нічим не відрізняється від заварювання трав’яного чаю. Залийте пакетик кип’ятком, через п’ять хвилин відіжміть його, а отриману рідину у склянці перемішайте.

Для приготування трав’яного відвару потрібно насипати необхідну кількість подрібненої висушеної чи свіжої сировини в кастрюлю та залити її холодною водою. Коли рідину закипити, потрібно зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати відвар під кришкою 20-30 хвилин. Після закінчення цієї години газ потрібно вимкнути, напій остудити і процідити.

Трави також можна приготувати на водяній бані. Насипте чайну ложку сировини у металеву чашку і залийте 200 мл холодної води. Візьміть велику кастрюлю, налийте воду і поставте туди чашку з травою. Рівень рідини біля великої каструлі повинен бути трохи вищий за середину металевої чашки. Доведіть воду до великої ємності до кипіння, після чого зменшіть газ, але не виключайте його протягом 30 хвилин. Після закінчення цієї години у металевій чашці буде насичений трав’яний відвар, який потрібно буде злегка остудити, процідити та приймати відповідно до інструкції.

Найбільший відсоток активних речовин міститься у трав’яному настої. Насипте траву в кастрюлю, залийте водою, доведіть до кипіння. Після цього вилийте рідину в термос і настоюйте протягом двох-двох годин (як того вимагає інструкція). Готовий настій процідіть і пийте у призначеній дозі.