Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Як правильно зберігати журавлину в домашніх умовах
Як зберігати журавлину в домашніх умовах
Усі пані знають, що будь-яка термічна обробка ягід призводить до втрат корисних компонентів. Час зберігання теж грає роль. Журавлина – популярна і дуже корисна ягода. Вона володіє багатьма корисними властивостями. Часто із журавлині роблять варення, варять компот. Смачно, але вітаміни зникають від кипіння, інформує sutura.org.ua
Щоб журавлина зберігала в собі корисні речовини, потрібно дотримуватися певних правил зберігання. Далі йтиметься про те, як слід зберігати журавлину в домашніх умовах без холодильника.
Як підготувати ягоди до тривалого зберігання
Всі дієтологи рекомендують вживати її у свіжому вигляді. Але, консервувати, додавати у різні страви теж корисно. Добре вона поєднується з м’ясною рецептурою. Важливо знати будь-якій пані, за яких умов ця ягода зберігає всі корисні властивості.
Усі, хто любить збирати – заготовляти журавлину, роблять це в осінній період, коли вона тільки починає дозрівати. На смак вона кислувата, але зате є добрий плюс: відмінно очищається від сміття і добре миється. Найкраще промиту ягоду складати у дерев’яні ящики.
Не варто використовувати для зберігання (хоч і не тривалого) – пластмасові ємності.
Найкращий період збирання ягід для зберігання поза холодильної камери – у самому кінці осені. Вони досить січні, красиві і мають гранично насичений смак. У цей період ягоди максимально більші, ніж на початку вересня. Нестиглі ягоди добре консервувати, варити з них варення чи компот. Можна заморозити такий урожай у холодильнику.
Особливості зберігання журавлині
Клюква така ягода, яка може зберігатися і без холодильника чи консервної банки довгу годину. Справа в тому, що ця диво-ягода містить у сірці природний і потужний консервант – бензойну кислоту. Якщо вона вже побувала у холодильнику – така ягода вже не годиться для звичайного зберігання. Сховайте її назад біля морозилки.
Тепер, що стосується бензойної кислоти, – вона перешкоджає розмноженню різноманітних мікроорганізмів, які гублять ягоду. Завдяки наявності цього хімічного компонента, журавлина добре зберігається без термічної обробки. Не потрібно її проварювати, консервувати чи заморожувати.
Ще така кислота є у брусниці. Суниці та чорниці не мають такого природного консерванту. Потрібно знати, як слід зберігати журавлину в домашніх умовах без холодильника.
Готуємо ягоду до зберігання
Зібрану недозрілу журавлину очищаємо від всякого мусору та бруду. М’яті ягоди видаляємо, щоб використовувати їх для приготування морсу (дуже корисно). Недозрілі ягоди журавлині теж не годяться. Все треба перебрати.
Всю цілу і дозрівшу журавлину зберігаємо наступним чином:
- Чи не пожмакані, цілі ягоди можна зберігати в звичайних домашніх умовах кілька місяців. Для цього цілком достатньо поставити їх у темне місце, яке добре провітрюється і в ньому прохолодно. Якщо приміщення провітрується недостатньо, то журавлина поступово почне псуватися через нагромадження вуглекислого газу.
- Ягоду можна засипати у спеціальні дерев’яні ящики або в поліетилен. Не використовуйте товсті поліетиленові пакети. Зберігаємо також у темному, прохолодному поміщенні.
- Прагнете відбирати зіпсовану ягоду навіть у період зберігання у темному місці. Перебирайте зрілу журавлину.
Якщо всі умови виконані – жодних проблем не буде. Бензойна кислота збереже продукт від гнильних процесів.
Способи зберігання журавлині
У скляній банці
Є ще один цікавий спосіб як можна зберігати журавлину в домашніх умовах без холодильника. Для правильного зберігання ягоди готує скляні банки. У такому посуді журавлина теж буде нормально почувати себе.
Якщо ягід дуже багато – їх можна зберігати в емальованому посуді. Такі каструлі повинні бути без фізичних вад. Емаль повинна бути цілою, без тріщин.
Далі, беремо потрібну кількість води, кип’ятимо її, знімаємо з вогню і чекаємо, поки вона охолоне. Підготовлену воду заливаємо у приготовлену для зберігання ягоду, накриваємо кришкою та залишаємо у прохолодному місці. Тепер можна не турбуватися про збереження цінного продукту.
Такий спосіб зберігання не зашкодити їй. Єдине, що може статися – вона «насититься» трохи водою, смакові якості можуть знизитися. У такому вигляді вона може добре зберегтися до наступного походу за нею.
Журавлина з цукром
Наступний спосіб пані використовують дуже давно. Журавлину перетирають разом із сахаром. Воно, звичайно, дуже смачно, але слід попередити про один мінус такого способу.
Сахар знищує величезну кількість вітамінів та інших корисних хімічних сполук. Але багато пані віддають перевагу саме такому варіанту для тривалого зберігання.
Попередня підготовка ягоди така сама, як і в інших способах – головне очищення від стороннього мусору, бруду. Потім її потрібно просушити на чистій полотняній основі або марлевому волокні. Посипати цукром, а потім перетерти за допомогою м’ясорубки або комбайна. Можна застосувати блендер.
Тепер про кількість цукру. В даному випадку його багато не буває – 1:1. Ласунам дуже сподобається.
При простудних хворобах у холодну зимову пору – гарний засіб з повним набором вітамінів. При грипі та інших вірусних хворобах – теж дуже корисна така ягодна суміш. Та й просто приємно попити гарячого чаю з такою журавлиною в холодну пору року. Це дуже смачно та корисно. Взагалі, журавлина добре зміцнює імунітет.
На завершення – про термозберішання. Багато хто зберігає ягоди в морозилці свого холодильника. Спосіб досить простий і не вимагає якогось вміння та кулінарного освіти. Клюква теж очищається, промивається, сушиться, укладається в пакет. Все готово. Єдина порада – не розморожуйте всю наявну журавлину.
Беріть стільки мороженої ягоди, скільки плануєте використати. Бажано готувати спочатку невеликими порціями. Якщо її повторно заморозити – вона стане непридатною для використання.
Сушіння
Ще один спосіб зберігання в домашніх умовах – сушіння. Ягода очищається та промивається. Потім її засипаєте в кастрюлю, наповнюєте водою, щоб рідина на один палець покрила журавлину. Тепер виймаємо ягоду. Воду потрібно закип’ятити та кинути туди ягоди.
Коли вони полопаються – витягти з води і помістити на противень у тканинній основі. Якщо є пекарський папір, то це навіть найкращий варіант.
Все, що вам потрібно знати:
- Ягода повинна бути зібрана вчасно.
- Тщательно очищена, відсортована (зіпсовані ягоди треба прибрати).
- Клюква любити прохолоду, постійний приплив свіжого повітря.
- Зберігайте журавлину у темному місці, щоб вона не зіпсувалася.
Якщо дотримуватися порад, все робити правильно, то зібрана вами ягода буде зберігатися тривалу годину, адже ви тепер знаєте, як зберігати її в домашніх умовах. А вона вас порадує смаковими якостями та лікувальними властивостями.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!