Як прибрати печіння у роті після занадто гострої їжі: 5 продуктів, які вас врятують
Іноді невинний з вигляду маленький перчик або крихітна порція васабі виявляються настільки жорстокими, що здається, ніби в роті розгорається пекельне полум’я.
Навіть якщо ви спокійно ставитеся до гострої їжі, сильне печіння навряд чи здасться вам комфортним, і від нього захочеться швидше позбутися.
Допомогти в цьому можуть ці продукти:
Молочні продукти
Молоко, йогурт, сметана і навіть морожене чудово справляються з «полум’ям» після вживання гострих страв. Білок казеїн, що міститься в молочних продуктах, нейтралізує капсаїцин (речовина, що викликає відчуття печіння), і ви перестаєте відчувати себе вогнедихаючим драконом.
Мал
Білий рис вбирає капсаїцин за допомогою крахмалю. Наприклад, до багатьох тайських страв подається чаша білого рису, не тільки для ситності страви, а й на випадок нестримного печіння (тайська кухня славиться своєю гостротою).
Лимон
Також печіння у ротовій порожнині може допомогти нейтралізувати лимонний сік. Не обов’язково героїчно і з перекошеним від кислоти виразом обличчя, з’їдати весь лимон. Досить розсмоктувати невелику дольку.
Оливкова олія
Жири, що містяться в олії, легко впораються з дією пекучого алкалоїду (капсаїцину) і повернути вам можливість вільно дихати, а ваше обличчя перестане бути таким же червоним, як перець, який ви тільки що скуштували. Якщо ви торкалися до перцю голими руками, їх теж варто протерти олією, щоб прибрати гостру речовину з пальців, інакше ви за звичкою можете зачепити ними обличчя чи очі. Приємного буде мало.
Сахар
Ще один прекрасний помічник у боротьбі з гостротою. Розчиніть у роті чайну ложку цукру або меду одразу після того, як відчули печіння. Воно швидко зійде нанівець.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!