Як ще можна використати овочі та фруктові шкірки: 6 простих способів
Давно відомо, що шкірки овочів і фруктів містять велику кількість вітамінів і корисних речовин, які зміцнюють здоров’я та допомагають у лікуванні різних захворювань. Є чимало способів застосування шкірок і в побуті. Розповімо про деякі з них.
Про фарбувальні властивості цибулиння, яке застосовують під час фарбування яєць, як і про його позитивне вплив на волосся, відомо давно. Однак не всі знають, що відваром або настоєм з нього лікують горло та кашель, інфекції сечовивідних шляхів і навіть ревматизм. Напій з яблучних шкірок здатний прогнати безсоння. Чимало користі можуть принести шкірки та інших овочів та фруктів.
Корисні речовини в шкірках овочів та фруктів
Шкірки овочів та фруктів — джерело корисних речовин та витаминів, яких у них часто більше, ніж у цілому плоді. Так, наприклад, антиоксидантів у шкірці ківі втричі більше, ніж у його м’якоті.
У лушпинні ж цибулі маса корисних мінеральних речовин, таких як кальцій, марганець, хром, селен, залізо, калій, воно також містить харчові волокна, фруктозу та витамин С. Крім того, в ньому багато флавоноїдів (речовин, що мають антиатеросклеротичну дію) і сірчистих сполук. Тому лушпиння має сильні антиоксидантні властивості.
Цедра цитрусових також містить величезну кількість флавоноїдів, які, потрапляючи до організму, значно знижують рівень холестерину. У лимонній шкірці багато пектинів та витамину С, а також у ній зосереджені майже всі ефірні олії фрукту.
Найбільше ж кількість пектинів міститься в яблучній шкірці. У ній до того ж чимало залізу, яке підвищує гемоглобін у крові. А такий антиоксидант, як кверцетин, разом із витамином С знищує вільні радикалі, які шкідливо впливають на організм.
Шкірка картоплі збагачена калієм, залізом, фосфором, цинком і витамином С. У шкірках з двох картопля міститься денна норма цих нутрієнтів і клітковини. Але вживати в їжу можна тільки шкірку з молодих бульб, оскільки з часом у неї може з’явитися соланін.
Багато серотоніну в шкірці банана, тому вона є добрим антидепресантом. Є в ній і таке речовина, як лютеїн, який покращує зір.
Застосування шкірок від овочів та фруктів
Шкірки з овочів та фруктів можуть бути корисними не тільки для здоров’я, а й у побуті. Їм знайшлося застосування, як у місті, так і в будинку.
Використання цибуління
Цибульне лушпиння з давніх часів застосовується, як натуральний барвник. Крім крашенок, ним успішно можна пофарбувати тканину або шерсть. А якщо окремі ділянки тканини перед опусканням у красник зав’язати нитками чи резинкою, то вийде цікавий візерунок.
Настій з лушпиння цибулі зміцнює та офарблює волосся. Застосування його як ополіскувача зробити прядки здоровими, блискучими і слухняними. І, звичайно, на дачі лушпиння цибулі можна використовувати з різною метою.
Крім того, лушпиння цибулі допомагає позбутися бородавок, невеликих ран та грибка. Його подрібнюють і змішують із вазеліном у співвідношенні 2:3. Наносять двічі на день на вражену ділянку шкіри. Зберігати засіб потрібно у темному та прохолодному місці.
Застосування картопляних шкірок
Картопляна шкірка має сильну антибактеріальну дію. Її використовують як натуральний засіб при невеликих опіках. Вона також допомагає позбутися набряків та мішків під очима: достатньо 10 хвилин потримати чисту шкірку на шкірі.
Відвар із лушпиння картоплі можна використовувати для ополіскування волосся. Він, до речі, робить сиві пряди темнішими, а волосся блискучим і міцним.
Відвар, в якому варилася картопля без солі, може бути гарним удобренням для кімнатних рослин, тому що в ньому міститься багато корисних речовин.
Зрозуміло, що і для міста картопляні шкірки не менш корисні.
Застосування шкірок огірків
Шкірки огірків можна застосовувати у домашній косметиці. Подрібніть їх у блендері і змішайте з йогуртом. Вийде увлажняюча і відбілююча маска для обличчя. Втім, шкірки від огірків можна використовувати не лише як косметичний засіб.
Вони можуть відлякувати шкідників. Покладіть овочеву шкірку в алюмінієвий контейнер і поставте ємність у місці скуповування насекомих. Алюміній взаємодіє з огірком, внаслідок чого утворюється ефективний репелент.
Зі свіжих шкірок від огірків можна приготувати та тонізуючий напій. Для цього їх додають у воду замість скибочок лимона.
Використання бананової шкірки
Область застосування бананової шкірки досить широка. Вона полірує взуття та очищає срібло, видаляє бородавки, знімає свербіння від укусів комарів та набряклість від синців та забоїв.
Для отримання білої та сліпучої усмішки досить дві хвилини терти зуби шкіркою банана. Вона позитивно впливає на організм при розладах шлунку та кровотечах.
У шкірці банана багато мінералів (калій, фосфор, азот та кальцій). Удобрення із шкірок прискорює зростання рослин. Для них є і інше застосування на дачі.
Застосування яблучних шкірок
Багато користі і вид яблучних шкірок. Напій з них перемагає безсоння та зміцнює нерви. Їх заварюють, як звичайний чай. Зрозуміло, яблука перед обрізанням шкірки повинні бути вимиті.
Люди, які не їдять свіжі плоди зі шкіркою, можуть успішно використовувати шкірки по-іншому: з них можна приготувати яблучний уксус, який особливо рекомендують вживати тим, хто бореться із лишньою вагою. Вимиті шкірки можна також додавати до овочевих коктейлів.
Яблучні шкірки допомагають упорядкувати алюмінієвий посуд, який з часом вкривається плямами. Прокип’ятіть їх у ньому пів години на маленькому вогні, після чого забруднені місця протріть м’якою губкою та промийте водою.
Шкіркою яблук, а також картопля або груш можна почистити й чайник від накипу. Вимиті шкірки з 2-3 плодів залийте 0,5 л води і кип’ятіть, а потім залиште на кілька годин настоюватися. Тонка куля накипу відійде сама, більш складні загрязнення протріть губкою для посуду.
Використання цитрусових шкірок
Зі шкірок цитрусових готують цукати та освіжаючі напитки, їх цедру додають до випічки. Якщо покласти апельсинові шкірки у пакет із коричневим сахаром, він не буде утворювати грудки. Лимонні шкірки видаляють наліт з чайника, достатньо їх прокип’ятити в ньому кілька разів. Ними ж можна почистити і раковину.
Шкіркою від цитрусових також відбілюють зуби. Покладені в шафу сухі шкірки позбавляють від неприємного запаху в ньому і відлякуватимуть міль.
Цедра ж цитрусових широко використовується для створення ароматів і як освіжувач. З неї виготовляють ароматичні саше та мило.
Крім шкірок овочів і фруктів, можна використовувати і жменьку, що залишається після вичавлювання соків. Її висушують у духовці і зберігають у скляних банках. Зимою готують з неї ароматний гарячий чай, додавши мед, лимон, імбир та корицю.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!