З появою на прилавках магазинів та базарів перших весняних овочів хочеться скоріше почати “вітамінізувати”, адже вони виглядають такими свіжими та красивими. Але одночасно починають долати сумніви з приводу їх якості – вдруге ці дари полів повні нітратів. Не секрет, що іноді недобросовісні фермери для того, щоб урожай дозрівав швидше, а плоди були великими, можуть перестаратися з підгодівлею азотистими добривами (або по-іншому нітратами), і тоді овочі становитимуть серйозну опасность для здоров’я. При цьому від нітратного відруєння можуть постраждати всі системи організму: збільшитися щитовидна залоза, засмутитися нервна система, погіршитися робота серця, може бути спровоковано розвиток різного роду опухолей тощо. Що потрібно знати про нітрати, де купувати овочі та зелень і на що звертати увагу при їх виборі, розповіли доктор сільськогосподарських наук Людмила Шевчук та фермер Сергій Саук.

ЗА СЕРТИФІКАТОМ ЯКОСТІ

Усі продукти (і в магазинах, і на ринку) повинні перевірятися на вміст нітратів. Виходить, що в теорії ті товари, де рівень нітратів вищий за норму, на прилавок потрапити не зможуть. На практиці ж – як пощастити. При кожному ринку є лабораторія, яка проводитиме тести, а в магазини та супермаркети вони потрапляють із сертифікатом якості, який потрібно вимагати, якщо виникли сумніви.

Небезпечні солі у овочах розподіляються нерівномірно – найбільше яду містять стебла, черешки та прожилки, у листових пластинках його менше. Наприклад, у листі капусти на 60-70% менше нітратів, ніж у качані.

Що стосується моркви, то солі накопичуються в серцевині і стебловій частині, а в огірках, дині, баклажанах і арбузах розподіл нітратів пошарове: їх стає більше від центру плоду до шкірки. У буряка й редису нітрати збираються у верхівках та кінчиках кореня. Досить високі показники нітратів у ягодах: суниці та полуниці. Рідко, але можуть бути у смородині та малині, якщо фермери перестаралися з підгодівлею. Також запам’ятайте, що у незрілих овощах вміст нітратів у 2-3 рази вищий, ніж у дозрілих.

ЧОМУ ПРИСТРІЙ МОЖЕ ЛОХАТИ

На жаль, результати нітрат-тестеру часто виявляються неправильними. Наприклад, фермер Сергій Саук із Чернігівської обл. Зіткнувся з тим, що неправильні результати приладу спровокували проблеми з клієнтами: “Ми з дружиною почали продавати вирощені у нас на ділянці екологічно чисті овочі. нас прийшли кілька розгніваних клієнтів зі скаргами, що після вимірювання нітрат – тестером огірки набагато перевищили норми. виробники цих приладів допускають похибку результатів у 20%, адже вони визначають не нітрати в чистому вигляді, а якусь умовну величину, яка залежить від інших солей, які є в овочі, температури тощо. , від шкірного відрізають по кусочку або вибирають певну кількість ягід і подрібнюють у кашку.

РУЙНУЄМО МІФІ

Фахівці не радять довіряти народним методам визначення нітратів. Людмила Шевчук досить категорична: “Не вірте народним порадам. Навіть фахівець “на око” не визначить кількість солей у продукті. менше і тим не менше ніхто не може дати вам гарантій, що попадеться “чистий” овоч. Є, на відміну від смугастого, а значить і шанси відруїтися ним набагато вищий. немає”.

ТЕСТ ПО-НАРОДНОМУ

Звичайно, за зовнішніми ознаками визначити рівень нітратів неможливо, але якщо хочеться перестрахуватися, то зрізайте з овочів та фруктів краї та шкірку – там найнебезпечніших речовин найбільше. Також врахуйте, що підозрілі величезні, надто пахучі овочі та фрукти. Варто насторожитися, якщо морква – з білуватою серцевиною, яскраво-оранжева або, наоборот, біляста. Капуста – темно-зелена, з тріщинами. гнилью. Листя салату – темні, з коричневими краями. яко, без характерного хрускоту”, – ділиться досвідом фермер Сергій Саук.