В останні дні Великого Посту, після якого християни розпочнуть святкування Великодня, дієтологи попереджають про опасность, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону.

Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській батьківщині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення, повідомляється на сайті Міністрства.

Виконання п’яти основних правил допоможе уникнути проблем зі здоров’ям на тлі різкої зміни раціону.

1. Уникати переїдання. Трапезу за святковим столом варто припинити, коли залишається легке відчуття голоду. Під час Посту істотно скорочується виробництво ферментів, а для відновлення їх рівня необхідно збільшувати кількість їжі поступово.

2. Вживання м’яса за святковим столом слід обмежити до 150-200 грм. Небажано їсти більше одного яйця та соусів (у т.ч. майонезу).

3. Риба, продукти рослинного походження на святковому столі забезпечуватимуть повноцінну роботу органів травлення.

4. Алкоголь можна вживати тільки разом з їжею, а його кількість слід зменшити у 2-3 рази щодо звичайного вживання.

5. Дітям, підліткам, літнім людям та людям з хронічними захворюваннями внутрішніх органів рекомендується утриматися від вживання алкоголю та тваринної їжі після закінчення посту, при цьому введення риби та м’яса має бути повільним та поступовим.

Нагадаємо, Великий піст, який віруючі дотримуються протягом 40 днів, закінчився на Пасху.