Як вживання огірків впливає на стан здоров’я людини
Усіх людей можна умовно розділити на дві групи за харчовою поведінкою: “людина-помідор” або “людина-огірок”. Перевіряється ця класифікація дуже просто — яких овочів ви додасте трохи більше, якщо потрібно дорізати салат до потрібного об’єму? Або, скажімо, прикрасити тарілку? (Пристрасних любителів болгарського перцю залишаємо на рівні помилки.) І якщо, на жаль, до “помідорного типу” у вчених виникло безліч питань і пересторог, то прихильність до огірків, особливо у розпалі літнього сезону, виглядає на цьому тлі більш здоровою звичкою.
Огірок є членом сімейства гарбузових і родичів як самої тыкви, так і, наприклад, дині та кабачка. Створюється відчуття, що така популярна овочева культура не може бути ліками, проте в традиційній індійській медицині огірки використовують з давніх часів. Втім, парадокс у тому, що в давнину один цілий огірок вважався страшенно отруйним, оскільки скрізь був дуже гірким. Тому і використовували його у мікроскопічних дозах як ліки.
Незважаючи на величезні дослідження огірка в сільському господарстві, порівняно мало наукових даних опубліковано про хімічний профіль та терапевтичний потенціал цього овочу. В загальних рисах: крім колосальної гідратації організму, огірок має потенційну протидіабетичну та антиоксидантну активність; а ще — сприяє гарному очищенню, видаляючи накопичені вогнища старих відходів та хімічних токсинів. Його свіжий сік використовується для харчування шкіри, надаючи охолоджувальну та заспокійливу дію та зменшуючи набряки. Що є важливим у період літньої активності: огірок знімає біль від сонячних опіків.
Чи правда, що огірки замінюють воду?
Частково. Люди, які змушують собі пити воду, справді можуть частично замінити необхідне добове споживання рідини на салати з огірків. Адже кожен плід на 95 % складається з води — це допомагає нам не лише підтримувати гідратацію організму, а й виводити лишню рідину, та запобігати утворенню каміння у почках. Тому дослідники рекомендують їсти огірки в спеку або одразу після тренувань, щоб заповнити сили. Через воду в огірках дуже мало калорій (15 ккал на 100 г), жирів (0,1 г) та холестерину. Однак настільки водянистий склад сильно “розмив” інші корисні властивості овочів. Огірки сильно програють своїм колегам у салаті щодо вітамінів — їхня концентрація тут неймовірно низька.
Чи правда, що огірки допомагають профілактувати рак?
З огірка вченими було виділено кілька біологічно активних сполук, включаючи найхарактернішу для цього овочів — кукурбітацин. Це речовина допомагає нашому організму знищувати атипові клітини, тобто ті, які потенційно можуть призвести до утворення злоякісної опухоли. Захист від онкологічних захворювань – головна користь від вживання кукурбітацину. Однак у цього елемента є одна побічна дія — він може викликати здуття живота у людей із розладом шлунка. Ось чому огірки, взагалі не рекомендують їсти перед сном.
Чи правда, що огірки зміцнюють кістки?
Доктор медичних наук, американський професор та експерт з клінічної фармакології Айк С. Аракелян — один з небагатьох, хто зараз займається вивченням огірків. Він написав кілька наукових статей. І довів — все ж таки деякі витамини у огірках збереглися. Наприклад, витамин К, який пов’язаний зі здоровими кістками, що стають менш схильними до переломів. Щоправда, і його тут мізерно мало — одна чашка огірка містить 8,5 мкг витамину К, тоді як жінкам на добу рекомендується споживати 90 мкг, а чоловікам — 120 мкг.
Чи правда, що огірки бережуть наше серце?
Американська асоціація досліджень серця закликає людей споживати більше клітковини, оскільки це може допомогти запобігти накопиченню холестерину і, як наслідок, виникненню серцево-судинних проблем. Огірки є відмінним джерелом клітковини, особливо багато її міститься у шкірці.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!