Як вживати їжу, щоб потім не мати проблем зі здоров’ям

Головна / unsorted / Як вживати їжу, щоб потім не мати проблем зі здоров’ям

Винесене у заголовок питання багатьом може здатися дивним: невже варто обговорювати правила пережовування їжі? Гастроентерологи, стоматологи та інші лікарі із сумом відповідають — варто. Річ у тім, що не кожна людина знає про користь грамотного вживання їжі. Нижче йдеться про те, як потрібно працювати челюстями, щоб не нажити собі хворобу.

Ретельніше треба жувати, ретельніше!

У роті людини розташована важлива залоза нашого організму — слинна. Перетравлення їжі стартує ще під час жування. Крім того, одночасно активізуються інші органи, які беруть участь у подальшому перетравленні їжі.

Ферменти нашої слюні дуже важливі для обробки їжі. Наприклад, вони допомагають розщеплювати складні вуглеводи, що знаходяться у їжі, що полегшує перетравлення. Щоправда, для цього необхідно заздалегідь попрацювати зубами: не можна робити так, щоби до організму потрапляли великі шматки. Це ускладнює його роботу, а також робить проблемним засвоєння та перетравлення їжі.

Маленькі шматочки також гарні тим, що містять невелику кількість повітря. Тобто желудок не буде ним перевантажень, а це означає, що людина не буде страждати на здуття живота чи утворення газів.

Їжте та прислухайтеся до себе

Хорошо пережована їжа — це джерело корисних речовин, які організм зможе набагато швидше та ефективніше засвоїти та почати використовувати. Це пов’язано з тим, що на кожен шматочок буде витрачено набагато менше травних ферментів.

Сважається, що відчуття насичення від шлунка до рецепторів головного мозку надходить приблизно за 20 хвилин. Тобто за умови швидкого поглинання їжі можна з’їсти більше, ніж потрібно. Медики наголошують: повільне пережовування їжі допомагає насититися меншою її кількістю. Під час їди не поспішайте і прислухайтеся до себе — чи вам уже достатньо, чи можна покласти ще шматочок.

Гастроентерологи відзначають, що їжа на ходу – це проблема сучасного суспільства. Коли людина постійно поспішає, вона намагається якнайшвидше поглинути їжу. Не отримати від неї задоволення — а просто проглотнути, щоби відчути насичення. Це призводить до того, що люди поступово втрачають смакові відчуття. Ну а до чого вони, якщо смак їжі йде на третій план?

Тщате пережовування робить їжу смачнішою, солодшою ​​— це пов’язано з тим, що слина краще взаємодіє з їжею і розщеплює вуглеводи на більш прості.

Скільки разів необхідно жувати

З цього приводу медики не мають єдиної думки. Середні показники такі: тверду їжу необхідно жувати 30-40 разів, а рідку (каші, пюре, супи) — 10 разів.

До речі, під час жування зуби і ясна отримують навантаження та користь, як м’язи тіла під час зайняти у тренажерному залі. Залежно від типу їжі навантаження на зуби може становити від 20 до 120 кг. Такий тиск сприяє посиленню кровотоку в оточуючих тканинах, що запобігає розвитку пародонтиту. Звідси висновок: корисне пережовування — обома сторонами та по черзі, щоб рівномірно розподілити навантаження.

Користь повільного і тщательного пережовування їжі полягає в наступному: у людини покращується травлення, краще виводяться шлаки з організму, довше зберігається здоров’я зубів і профілактуєте появу неприємного запаху рота.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!