Віра у переваги імпортних товарів не завжди підтверджена практикою. Особливо якщо йдеться про продукти з екзотичних районів азіатського та африканського континентів.

Європейський ринок рідко відчуває нестачу у постачанні свіжих фруктів та овочів. Глобалізація наших днів дозволяє побачити на прилавках супермаркетів та ринків сільгосппродукції продукти, вирощені у всіх куточках земної кулі.

І така, здавалося б, широта вибору може обманити споживачів.

Не поодинокі випадки поставок на європейський ринок продуктів, що становлять загрозу для людського організму. Особливу опасность представляють “набиті до відмови” пестицидами та фунгіцидами овочі та фрукти з В’єтнаму, Китаю та Індії.

Самі по собі ці екзотичні для європейців країни сповнені опасности зараження чисельними тропічними інфекціями. Таку ж опасность європейського споживача найчастіше піддають та продукти з зазначених країн.

Пучок стиглої і на вигляд сокової в’єтнамської петрушки або чудова на перший погляд брокколі з піднебесної можуть бути, і в більшості випадків є носіями надмірної кількості шкідливих для організму людини хімічних складових. Саме ця хімічна “палітра” дозволяє продукту, що проїхав або пролетів тисячі кілометрів і переживши десятки навантажень-розвантажень, залишатися ззовні привабливими.

На цьому наполягає італійська Національна конференція виробників сільськогосподарської продукції Coldiretti.

За даними італійських виробників, до числа найбільш небезпечних з точки зору змісту великої кількості шкідливих хімічних речовин необхідно віднести таїландський червоний перець та домініканські дині. Також до цього переліку можна додати апельсини, гранати та полуницю з Єгипту, які у великому асортименті пропонуються європейському споживачеві.

Президент Coldiretti Роберто Монкальво підкреслив мінімальність вимог китайських та африканських стандартів на вміст у овочах та фруктах хімічних інгредієнтів. Це дозволяє виробникам експортувати свою продукцію без порушення вимог національного санітарного законодавства.