Какао-порошок для приготування какао вперше (близько 3000 років тому) почали використовувати стародавні племена ацтеків. Привілеєм уживання цього напитку користувалися тільки чоловіки та шамані. Стиглі боби какао розтирали на порошок і заливали холодною водою, туди ж додавали гострий перець, ваніль та інші спеції.

У 1527 р. цей напій увійшов у цивілізований світ завдяки іспанським колонізаторам у Південній Америці. З Іспанії какао розпочав свою впевнену ходу по Європі, зазнаючи змін у технології приготування та складі. В Іспанії за рецептом прибрали перець і додали мед, а сам напій почали підігрівати. В Італії його зробили більш концентрованим та почали виробляти сучасний прототип гарячого шоколаду. Англійці ж вперше додали в напій молоко, надавши йому м’якість та легкість. У 15-17 ст. у Європі вживання какао вважалося символом респектабельності та достатку.

Існує три класичні рецепти какао-напою:

розтоплена в молоці та збита в піну плитка чорного шоколаду;

зварень какао-напій на молоці із сухим какао-порошком, сахаром та ванілью;

розведень у воді або молоці розчинний какао-порошок

При приготуванні какао слід використовувати лише свіже молоко. В іншому випадку молоко згорнеться, напій буде зіпсований.

Корисні властивості какао

За рахунок великого різноманіття мікроелементів (кальцій, магній, залізо, калій, медь, цинк, марганець), вітамінів (В1-В3, А, Е, С) та корисних хімічних сполук какао має велику кількість позитивних властивостей. Отже:

магній допомагає впоратися зі стресом, зняти нервну напругу, розслабити м’язи;

залізо посилює кров’яну функцію;

кальцій зміцнює кісткову тканину та зуби в організмі;

анандамід стимулює вироблення ендорфіну, природного антидепресанту, тим самим піднімаючи настрій;

фенілоетилоамін дає можливість організму переносити важкі фізичні навантаження набагато легше і швидко відновлювати сили;

біофлавоноїди перешкоджають виникненню та зростанню ракових новоутворень.

Корисний антиоксидант флаванол, що міститься в зрілих зернах какао, повністю зберігається в какао порошку і, відповідно, у напої. При засвоєнні в організмі він посилює чутливість до інсуліну при захворюванні на діабет, живить головний мозок і стимулює діяльність серцево-судинної системи. Також какао містить у собі дуже рідкісні хімічні сполуки епікатехін, які знижують артеріальний тиск, покращують мозковий кровотік та короткострокову пам’ять.

У більш старшому віку щоденне вживання чашки какао запобігає проблеми з пам’яттю і посилює здатність перемикати увагу, є профілактичним засобом проти діабету та серцевих захворювань.

Какао без цукру також використовується як засіб по уходу за шкірою обличчя та шиї. Змочену у теплому напої марлю накладають на 30 хвилин. Така маска розгладжує дрібні зморшки, надає шкірі пружності та тонусу, шкіра виглядає набагато молодше.

Для волосся можна використовувати більш концентрований напій какао з додаванням кави. Його слід нанести по всій довжині волосся на 15-20 хвилин. Це створить ефект тонування в каштановий колір і додасть волоссю здорового блиску.

Деякі лікарі-дієтологи рекомендують людям бажаючим скинути зайві кілограми вживати какао без цукру та жирних вершків.

Дуже корисно пити какао дітям з 2-х років на завтрак – це додати їм енергії для активної діяльності на цілий день.

Небезпечні властивості какао

Не слід пити какао людям із вродженою непереносимістю напою, дітям до 2-х років, людям із підвищеною секрецією шлункового соку.

Дубильні речовини, що містяться в какао, при надмірному вживанні можуть призвести до запорів.

При підвищеній збудливості, серцево-судинній та нервній системах какао слід пити дуже обережно, тому що він діє як збудник.

Також не слід пити какао на ніч – це може призвести до безсоння та порушення сну. У людей, схильних до мігрені такі притаманні какао речовини, як теобромін, фенілетиламін та кофеїн можуть викликати сильні головні болі, аж до рвоти.