Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Які корисні властивості має какао?
Какао-порошок для приготування какао вперше (близько 3000 років тому) почали використовувати стародавні племена ацтеків. Привілеєм уживання цього напитку користувалися тільки чоловіки та шамані. Стиглі боби какао розтирали на порошок і заливали холодною водою, туди ж додавали гострий перець, ваніль та інші спеції.
У 1527 р. цей напій увійшов у цивілізований світ завдяки іспанським колонізаторам у Південній Америці. З Іспанії какао розпочав свою впевнену ходу по Європі, зазнаючи змін у технології приготування та складі. В Іспанії за рецептом прибрали перець і додали мед, а сам напій почали підігрівати. В Італії його зробили більш концентрованим та почали виробляти сучасний прототип гарячого шоколаду. Англійці ж вперше додали в напій молоко, надавши йому м’якість та легкість. У 15-17 ст. у Європі вживання какао вважалося символом респектабельності та достатку.
Існує три класичні рецепти какао-напою:
розтоплена в молоці та збита в піну плитка чорного шоколаду;
зварень какао-напій на молоці із сухим какао-порошком, сахаром та ванілью;
розведень у воді або молоці розчинний какао-порошок
При приготуванні какао слід використовувати лише свіже молоко. В іншому випадку молоко згорнеться, напій буде зіпсований.
Корисні властивості какао
За рахунок великого різноманіття мікроелементів (кальцій, магній, залізо, калій, медь, цинк, марганець), вітамінів (В1-В3, А, Е, С) та корисних хімічних сполук какао має велику кількість позитивних властивостей. Отже:
магній допомагає впоратися зі стресом, зняти нервну напругу, розслабити м’язи;
залізо посилює кров’яну функцію;
кальцій зміцнює кісткову тканину та зуби в організмі;
анандамід стимулює вироблення ендорфіну, природного антидепресанту, тим самим піднімаючи настрій;
фенілоетилоамін дає можливість організму переносити важкі фізичні навантаження набагато легше і швидко відновлювати сили;
біофлавоноїди перешкоджають виникненню та зростанню ракових новоутворень.
Корисний антиоксидант флаванол, що міститься в зрілих зернах какао, повністю зберігається в какао порошку і, відповідно, у напої. При засвоєнні в організмі він посилює чутливість до інсуліну при захворюванні на діабет, живить головний мозок і стимулює діяльність серцево-судинної системи. Також какао містить у собі дуже рідкісні хімічні сполуки епікатехін, які знижують артеріальний тиск, покращують мозковий кровотік та короткострокову пам’ять.
У більш старшому віку щоденне вживання чашки какао запобігає проблеми з пам’яттю і посилює здатність перемикати увагу, є профілактичним засобом проти діабету та серцевих захворювань.
Какао без цукру також використовується як засіб по уходу за шкірою обличчя та шиї. Змочену у теплому напої марлю накладають на 30 хвилин. Така маска розгладжує дрібні зморшки, надає шкірі пружності та тонусу, шкіра виглядає набагато молодше.
Для волосся можна використовувати більш концентрований напій какао з додаванням кави. Його слід нанести по всій довжині волосся на 15-20 хвилин. Це створить ефект тонування в каштановий колір і додасть волоссю здорового блиску.
Деякі лікарі-дієтологи рекомендують людям бажаючим скинути зайві кілограми вживати какао без цукру та жирних вершків.
Дуже корисно пити какао дітям з 2-х років на завтрак – це додати їм енергії для активної діяльності на цілий день.
Небезпечні властивості какао
Не слід пити какао людям із вродженою непереносимістю напою, дітям до 2-х років, людям із підвищеною секрецією шлункового соку.
Дубильні речовини, що містяться в какао, при надмірному вживанні можуть призвести до запорів.
При підвищеній збудливості, серцево-судинній та нервній системах какао слід пити дуже обережно, тому що він діє як збудник.
Також не слід пити какао на ніч – це може призвести до безсоння та порушення сну. У людей, схильних до мігрені такі притаманні какао речовини, як теобромін, фенілетиламін та кофеїн можуть викликати сильні головні болі, аж до рвоти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!