Які продукти не можна розігрівати у мікрохвильовці?
Деякі продукти не можна розігрівати в мікрохвильовці через певні ризики для здоров’я та безпеки людей – у їх ряду молоко, картопля, яйця, рис та інші.
Варені яйця. Можливо, дехто вже на особистому сумному досвіді знає: спроба розігріти варене яйце призводить до його вибуху, неважливо, чи очищене воно від шкаралупи чи ні. Це відбувається через те, що волога всередині продукту випаровується, а пара, яка накопичилася створює сильний тиск. Щоб розігріти яйце в такий спосіб і не постраждати, його слід порізати на шматочки.
Мал. Агентство з харчових стандартів США попереджає: вживання розігрітого в мікрохвильовці рису може викликати харчове відрування. Експерти констатують, що цей продукт слід вживати лише свіжим, після його приготування. Рис, що піддається розігріву після охолодження в умовах кімнатної температури, часто стає притулком бактерій Bacillus cereus, здатних виробляти токсичні спори та стійкі до високих температур.
Листові зелені овочі, буряк. Згідно з наявними даними, розігрівати ці продукти в мікрохвильовці не можна, оскільки нітрати (натуральні природні сполуки, не плутати з добривами), які містяться в них, здатні трансформуватися в нітрозаміни, що володіють канцерогенним ефектом. Якщо і піддавати їх тепловій обробці, то тільки шляхом варення у кастрюлі або використовуючи духовку.
Перець чилі. Будучи розігрітим у мікрохвильовій печі, він починає вивільняти капсаїцин – натуральну пекучу речовину. Це загрожує роздратуванням очей, горла, слизових, у тому числі сильним, здатним викликати опіки.
Картопля. Як і рис, її краще вживати свіжозвареною, а не приготованою і потім довго остигаючою. В обстановці кімнатної температури вона “окупується” бактериями Clostridium botulinum, які можуть зберігатися навіть після мікрохвильової печі. Крім того, повторний нагрів картоплі сприяє розпаду крахмалю – його вживання загрожує відкладенням жирів у проблемних зонах.
Заморожені фрукти. Їх ні в якому разі не можна розморожувати, використовуючи мікрохвильову піч. Такий спосіб термообробки веде до того, що їх речовини глюкозид і галактозид набувають властивостей канцерогенів по відношенню до людського організму.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!