Імунітет – це здатність організму чинити опір різного роду інфекцій та онкологічним захворюванням. Щоб імунітет був міцним, крім загартування та зайняти спортом, потрібен ще один превентивний захід – правильне, збалансоване харчування, інформує sutura.org.ua

Які ж продукти підвищують імунітет?

Бузина

З давніх-давен бузину використовують при лікуванні різних захворювань, включаючи застуди, вірусні захворювання, при опіках і порізах. Рослина відрізняється насиченим хімічним складом. У народній медицині використовується як свіже, так і сухе рослина, яке не втрачає своїх цілющих властивостей. Бузина є натуральним активатором імунної системи.

Ви можете самостійно приготувати сироп, чай чи настоянку з бузини. Але краще використовувати готову добавку, яка гарантовано містить активні діючі речовини у точному дозуванні.

Імбір

Імбір займає одне з найголовніших місць у списку засобів, здатних підвищити імунітет та стійкість організму до різних інфекцій. Корисні властивості імбиру полягають у витаминах та питних речовинах. Містяться в ньому амінокислоти прискорюють протікання обмінних процесів.

Рецепти з імбиром для підвищення імунітету широко використовують у домашніх умовах для запобігання розвитку захворювань та відновлення імунної системи після застуди. Особливо добре діє імбир у поєднанні лимона та меду.

Квашена капуста

Під час закваски в капусті утворюються пробіотики, що позитивно впливають на кишечник, де і утворюються імунні клітини. Квашена капуста багата мінералами та витаминами, особливо витамином С, який не синтезується і не накопичується в організмі і повинен щодня надходити з їжею. Це добрий джерело складних вуглеводів – крахмалю, пектинів, клітковини та кількох видів органічних кислот.

Кисломолочні продукти

Користь кисломолочних продуктів обумовлена ​​способом їхнього приготування. Корисні бактериї та грибки, за допомогою яких відбувається сквашування, мають пробіотичні властивості. Вони не лише оздоровлюють кишкову мікрофлору, але й допомагають позбутися від патогенної.

Кисломолочні продукти, такі як кефір, йогурт та інші, що містять пробіотики, які відновлюють мікрофлору травної системи, що відіграє найважливішу роль у побудові міцного імунітету.

Кавун

Кавун – це не тільки літні ласощі. У зрілому кавуні міститься багато глутатіону. Глутатіон є одним з найважливіших антиоксидантів, що синтезуються організмом людини. За його змістом можна визначити можливу тривалість життя людини. Вчені з’ясували, що всі люди, які страждають на хронічні захворювання, мають недостатню кількість глутатіону.

Пророщена пшениця

Дослідження встановили, що у проростках пшеничного зерна міститься велика кількість різних життєво важливих речовин. Це справжня жива їжа. У проростках виявлені майже всі амінокислоти, клітковина, поліненасичені жири, вітаміни та мінералі. Містяться в зародку ферменти активуються при проростанні зерна і відбувається процес розщеплення поживних речовин. В результаті чого вони легко засвоюються організмом.

Морська риба

Морська риба багата жирними кислотами Омега-3, амінокислотами, білками та цинком, який бере участь у процесі вироблення імунних клітин. Особливо цінні сорти риб, що мешкають у північних морях: скумбрія, лосось, форель, сьомга тощо. Також корисні і морепродукти багаті на цинк, наприклад, устриці.

Овочі сімейства хрестоцвітих

До них відносяться звичайна, брюссельська, китайська та цвітна капуста, брокколі та інші представники цього сімейства. Капуста підвищує здатність організму боротися з інфекціями, що є багатим джерелом бета-каротину, фолієвої кислоти, кальцію та вітамінів С і Є. Особливо корисна брокколі, що містить велику кількість каротиноїдів.

Часник

Найцінніша речовина міститься в часнику це алліцин – природний антибіотик. З’єднання алліцину з іншими корисними елементами наділяє чеснок протигрибковими та протиопухлинними властивостями.

Також цей продукт пригнічує патогенну флору в кишечнику, знищує паразитів і глистів, пригнічує процеси гниття та бродіння, що призводить до природного очищення та загального оздоровлення. Кілька досліджень показали, що люди, які регулярно споживають часник, хворіють у два рази рідше.

Редька

Редька має потужні антибактеріальні властивості, містить багато корисних речовин і вітамінів, активізує захисні сили організму та підсилює перистальтику кишечника. Завдяки своєму складу вона особливо корисна зимою і на початку весни, як джерело поповнення нестачі вітамінів та мінеральних солей в організмі. Великий плюс у тому, що всі корисні речовини редьки чудово зберігаються протягом усієї зими.

Грибі

Дослідники з Університету Арізони довели, що гриби здатні стимулювати імунну систему та захищати організм від вірусів. Найкраще імунітет зміцнюють звичайні печериці, потім ідуть гливи та шиітаки. Найкорисніші речовини у грибах це бета-глюкан. Вони сприятливо впливають на імунну систему людини.

Є і протипоказання: люди з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки і діти до 12-14 років

Курячий бульйон

Дослідження показали, що курячий суп допомагає запобігти переміщенню запальних клітин, за рахунок чого симптоми застуди знижуються. У курячому бульйоні міститься колаген, який природним чином зміцнює імунітет, а також амінокислоти та поживні речовини, що допомагають запобігти запаленню.

Головні враги нашої імунної системи – це нестача витаминів, дисбаланс жирів, білків та вуглеводів, неграмотне вживання антибіотиків, зловживання алкоголем, куріння та звичайно ж стресс. Виключіть з життя ці фактори і додайте в рацион продукти, які ми радимо, займайтеся спортом, і ви будете здорові.