Які продукти варто виключити з меню, щоб зменшити ймовірність розвитку артриту
Іноземне слово “стретчинг” міцно увійшло у нашу життя. “Stretching” означає “розтягування”. Особливий комплекс управ, мета якого — розтяжка м’язів, розвиток гнучкості тіла, який допомагає людині завжди тримати собі у добрій фізичній формі.
На думку доктора філософії, доцента фізкультурно-спортивної науки та співдиректора лабораторії продуктивності людини в Обернському університеті в Монтгомері (штат Алабама, США) Майкла Р. Еско, вправи на розтяжку сприяють покращенню роботи імунної, кардіореспіраторної, мочестатевої систем та опорно-.
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, п’ята частина населення всієї планети страждає від захворювань, пов’язаних із порушенням функцій опорно-рухового апарату. Найчастіше виявляються такі захворювання, як артрит та остеопороз. З роками мало кому з людей вдається уникнути їх. А зміцнення кісток і суглобів, у тому числі і за рахунок гарної гнуткості тіла, розтяжки, є основою профілактики подібного роду захворювань.
Однак тільки регулярними заняттями тут не обійтися. Фахівці Центру альтернативної медицини у Мангеттені, більш відомого як Центр Аткінса, провели дослідження впливу на гнуткість та розтяжку тіла людини її харчування. Найбажанішими у цьому плані є продукти, насичені омега-3 кислотами, що містяться у філе жирних видів риб. У їх числі — горіхи, насіння та олія льону.
Незамінними в даному випадку є продукти, у яких калій, магній, фосфор, цинк. Вони впливають на рухливість суглобів, роблять міцнішою кісткову тканину.
Але є продукти, які перешкоджають гнучкості тіла та еластичності м’язів та судин. Навіть якщо ви регулярно тренуєтеся, процес розвитку гнучкості та поліпшення розтяжки буде відбуватися набагато повільніше при вживанні цих продуктів.
У першу чергу йдеться про сіль. Її надлишок відкладається саме у суглобах. Крім того, вона затримує рідину в організмі, що створює величезне навантаження на сердечно-судинну систему.
Знаючи про такі властивості солі, її категорично не сприймають, наприклад, балерині. Сіль вони замінюють морськими водорослями, натуральними спеціями та приправами.
Сахар сприяє високому рівню сечової кислоти в організмі. Медики пояснюють, що коли ми споживаємо фруктозу (вона міститься в звичайному цукрі), відбувається складний процес, кінцевим продуктом якого є вироблення сечової кислоти. Спочатку вона накопичується у крові, а потім у вигляді кристалів відкладається у суглобах. Вони стають скутими, малорухливими, внаслідок чого не лише про гнучкість, а й навіть про нормальне функціонування кінцівок говорити не доводиться.
Ще одна проблема, до якої призводить вживання цукру – це порушення в крові балансу фосфору та кальцію. Після того, як неправильне співвідношення між цими двома речовинами тримається понад 48 годин, в організмі настає процес гомеостазу. Це призводить до того, що організм не засвоює повністю кальцій, що надходить з їжею. Шлюб кальцію – це крихкість кісток. Будь-яка спроба розтяжки у цьому випадку може обернутися тріщинами та переломами.
Ще один продукт, небажаний для тих, хто хоче мати гнучке тіло та гарну розтяжку м’язів, — це молоко. Воно багате на тваринні білки, які дуже сильно закислюють організм. У відповідь на це організм починає роботу з нейтралізації цього білка. А зробити це він може тільки за допомогою власного кальцію, який і починає активно виводити з кісткової системи. Таким чином кістки послаблюються і при найменшому фізичному навантаженні готові дати тріщину.
Вчені кафедри медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско провели низку досліджень, які доводять, що люди, в чиєму раціоні переважають тваринні білки, у 3,7 рази частіше мають переломи, ніж ті, хто вважає за краще їжу з рослинними білками.
Якщо ви вирішили зайнятися розтяжкою м’язів і хочете бачити своє тіло гибким, не варто зловживати кофе. Її можна пити, але не більше однієї-двох чашок на день. Більше кількість затискає, а потім зневоднює тіло. Це значно ускладнює розтяжку — не випадково однією з умов гарної розтяжки є вживання не менше двох літрів води на день.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!