Які страви краще не замовляти у ресторані
Є страви, з якими потрібно тримати вухо остро, особливо якщо ви замовляєте їх для дитини. Експерти розповіли, які страви мають високий ризик відруєння.
З обережністю варто ставитися до морепродуктів, особливо тим, що подаються сирими. Наприклад, устриці. Їх термін придатності дуже малий, і далеко не кожен заклад має належні умови. Так, в ідеалі устриці повинні бути живими до моменту приготування та вживатися протягом двох годин після відкриття раковини, при цьому повинні дотримуватися певних умов зберігання. На спеці вони можуть зіпсуватися куди швидше.
Обережніше варто бути і зі стравами із сирої риби – крім бактерій, у них можуть бути паразити. Особливо в цьому плані небезпечні пресноводні види риб та молюсків.
Салати з майонезом і тістечка з кремом стають небезпечними лише за кілька годин. Навіть у холодильнику їх не рекомендується зберігати довше 4-6 годин. Якщо ж тістечка лежать на вітрині з ранку, це безумовно не найкращий варіант. Їсти такі страви безпечно там, де їх готують безпосередньо після замовлення. Незаправлена заготівля для салату зберігається довше, особливо якщо інгредієнти не змішані один з одним, тому таке зберігання цілком допустимо. Якщо, звісно, заготівлю приготували сьогодні.
У сезон грибів багато поспішають покуштувати їх. Але це сам собою підступний інгредієнт. Насамперед тому, що багато грибів вимагають особливої підготовки, а перевірити, чи дотримувалися в ресторані технології, практично неможливо. Якщо гриби вам не знайомі, краще вибирати термічно оброблені страви.
Не варто гнатися за “дикими” грибами – вирощені на фермі, як правило, більш безпечні. Справа в тому, що гриби активно вбирають шкідливі речовини у місці, де ростуть. У цьому плані фермерські гриби кращі, оскільки інакше не можна бути впевненим, що їх не збирали вдоль жвавої траси чи в екологічно несприятливому районі.
Експерти дали ще кілька порад, які допоможуть убезпечити собі. Перш за все, краще замовляти популярні страви — якщо заклад спеціалізується на шашликах, ймовірно, саме вони будуть найсвіжішими та добре приготованими. Тим, хто часто стикається з проблем з боку ШКТ і має алергічні реакції, не варто замовляти страви з незнайомих інгредієнтів — невідомо, як ваш організм на них відреагує. Також важливо дотримуватися приписів лікаря – якщо вам заборонена жирна їжа, не варто дивуватися, що після неї ви відчуваєте себе погано.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!