Не всі жири шкідливі для фігури — хоча багато хто вважає саме так. Є жири, які дуже корисні для організму. Повністю виключивши їх з раціону, ви наносите непоправний вред здоров’ю, інформує sutura.org.ua

Як схуднути, вживаючи жири

Щоб правильно вводити в раціон жирні продукти, потрібно розібратися з різновидами жирів та їх властивостями. Існує 4 види жирів:

  • насичені;
  • мононенасичені;
  • поліненасичені;
  • транс-жири.

Найнебезпечнішою є остання група. Вживання шкідливих транс-жирів у їжу сприяє набору ваги та накопичення в крові холестерину. Тривалий час харчуючись продуктами, що містять транс-жири (найчастіше містяться у фаст-фуді), ви значно підвищуєте ризик розвитку такого страшного захворювання, як цукровий діабет.

Корисними вважаються ненасичені жири. Мононенасичені та поліненасичені корисні жири (у тому числі омега-3) зміцнюють серце та сосудну систему. З їх допомогою можна контролювати вагу, підтримувати мозкові процеси і боротися з утомою.

Корисні продукти

Піклуючись про здоров’я, обов’язково включайте до рациону продукти, що містять «здорові» жири. До них належать доступні продукти.

  1. Жирні види риби – це джерело корисних омега-3 жирних кислот. Їх вживання сприяє поліпшенню пам’яті, зміцненню судинних систем та сердечних м’язів. Більше вміст унікальних кислот зафіксовано у м’ясі лосося, форелі, макрелі, оселедця, скумбрії та сардин. Потрібно вводити його в раціон не рідше 1-2 разів на тиждень.
  2. Авокадо – це рекордсмен серед рослин за вмістом корисних жирів. Антиоксиданти та витамини, що містяться в ньому, доповнюють позитивний ефект від вживання рослинних видів жирів. Воно веде до поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту та кров’яних судин, поступової нормалізації артеріального тиску. Під впливом корисних речовин, що містяться в авокадо, організм краще засвоює поживні речовини.
  3. Насіння гарбуза, кунжуту, льону звичайного соняшника приносять величезну користь. Рослинні жири, що містяться в них, забезпечують організм енергією та дуже поживні. Їх можна використовувати як швидкий «перекус» або додавати в салати.
  4. Такі види горіхів, як фундук, арахіс, пекан, фісташки та волоські горіхи дуже корисні для серця. Вони зміцнюють судини мозку і плодотворно впливають на обмінні процеси. Єдине, про що варто пам’ятати – це відчуття міри. Не варто їсти велику кількість горіхів. Це може призвести до засмічення кишечника та порушення його роботи.
  5. Приготування страв з олією плідно позначається на смакових якостях. Але також це може бути дуже корисним. Найкраще для заправки страв використовувати оливкову, лляну та кунжутну олії холодного віджиму. Хоча зловживати ними, звичайно, не треба. Одної чайної ложки на день такого масла буде цілком достатньо для підтримки організму.