Все почалося з Огго Варбурга. У 1924 році. Учень зробив феноменальне відкриття довівши, що ніякі хвороботворні бактериї, а також ракові клітини не можуть жити в присутності кислорода. Він же зв’язав це явище з рівнем рН рідини в нашому організмі. Так виникла справді революційна теорія кислотно-лужного балансу, інформує sutura.org.ua

Чому це важливо?

Будь-які товари чи закисляють, чи олужують організм. Науково доведено, що хронічне закислення є причиною регулярного вимивання кальцію і тягне за собою серію хвороб. Кальцій – це луг, який зберігається у нас у депо, і як тільки організм закислюється, викликається “швидка” (лужний кальцій з внутрішніх резервів), щоб вивести рН на належний (здоровий) рівень.

Як правило, у більшості людей спостерігається метаболічний ацидоз (закислення), і причина тому – наше харчування.

Раціон стародавньої людини на 2/3 був сирним і рослинним

А скільки свіжої рослинної їжі вживаємо ми? При цьому важливо, щоб у раціоні були присутні і кисловідобразуючі продукти, зокрема крупи, багаті витаминами групи В.

Ідеальною з погляду здоров’я вважається пропорція 80/20, прийнятною – 70/30

Тобто 70% нашого раціону повинні складати лужні продукти і 30% – кислотні. Головне – не заплутатися у смаках продуктів та їх кислотно-лужному впливі.

Наприклад, лимони кислі, але кінцевий продукт, який вони виробляють при перетравленні, – луг. М’ясо ж, навпаки, містить багато лугу, але в процесі переваріватшя утворюється кислота.

Що є що

Кислотні ПРОДУКТИ:

Усі тваринні продукти (яйця, молочка, м’ясо), кофе, алкоголь, «готові рішення» (солодощі, пакетовані соки, муки, консерви, напівфабрикати), сухі горіхи та насіння, термічно оброблені продукти.

Лужні ПРОДУКТІ:

Рослинна їжа у сирому вигляді: зелень, овочі, фрукти, замочені насіння та горіхи, пророщені злаки та бобові.

Врахуй годину!

У багатьох виникає питання до кислотних відносяться і такі продукти як крупи та ягоди. Чи означає це, що їх слід обмежити чи зовсім виключити? Ні! Такі продукти є слабокислотними, тому боятися їх не варто. Головне дотримуватися основних градацій: збільшити споживання свіжих овочів та зелені, урізноманітнити раціон фруктами. Підвищуючи споживання здорових продуктів, ми тим самим зменшуємо в раціоні кількість шкідливих. При цьому є рекомендація виключити слабокислотні продукти з першої половини дня, так як утром наш організм вбирає в себе максимум користі чи шкоди, в залежності від того, чим ми його накормили. Найбільш корисний завтрак – легкий та свіжий: смузі, фреш, салат, фрукти.

Для тих, хто вживає продукти рослинного походження (м’ясні та молочні продукти, яйця), рекомендуємо їх їсти в обідню пору і поєднувати з великою кількістю зелені та свіжих овощів.