Яку їжу рослинного походження потрібно вживати для зміцнення імунітету

Головна / unsorted / Яку їжу рослинного походження потрібно вживати для зміцнення імунітету

Наближаються холоди та морози, а разом із такою погодою оживають вируси, які щорічно посягають на наше дорогоцінне здоров’я. Але щеплення – не єдиний спосіб захисту організму. Зміцненню імунітету допомагають доступні продукти рослинного походження.

Щоб «внутрішні війська» нашого тіла успішно справлялися зі «службово-бойовими» завданнями щодо захисту організму від замахів ззовні, їх необхідно забезпечувати витаминами та біологічно значущими елементами. Без своєчасних поставок імунна система не впорається з атаками вірусів та мікробів.

Безумовно, дієта – не гарантія. Але навіть якщо застуді чи грипу уникнути не вдалося, забезпечений питательними речовинами організм швидше і легше впорається із хворобою.

Імунітет дуже потребує бета-каротину (предшественник витамину А), витамини С, D, E, B2 (рибофлавін), В9 (фолієва кислота та інші фолати), марганцю, заліза та цинку. Усі перераховані речовини надходять до організму разом з їжею. Особливо багаті на них такі корисні продукти.

Гарбуз

Разом з помаранчевими та жовтими кабачками та патисонами, гарбуз – чудовий джерело витамину А, рибофлавіну, фолієвої кислоти та марганцю. Букет поживних речовин поєднується у овочах з водорозчинними рослинними волокнами. Шпинат

У тарілці (близько 180 грамів) відвареного шпинату знаходиться 5% денної норми цинку та маса витаминів: третина потреби витамину C, п’ята частина витамину Е і максимально допустима кількість добового споживання, яка приблизно вчетверо перевищує оптимальні рекомендації, витамину А.

У шпинаті також багато залізу, але рослинна форма цього мінералу погано засвоюється.

Грибі

Попри те що печериці, як і більшість пластинчастих грибів, виглядають досить скромно, вони — дуже добрий джерело важливого для боротьби з грипом витамину D, а також рибофлавіну та марганцю.

Фасоль

Порція квасолі (ти ж 180 г) — це шоста частина рекомендованого денного споживання цинку. Крім того, в ній та інших бобах є марганець, фолієва кислота, залізо та волокна.

Броколі

Хрестоцвіті овочі, серед яких броколі, чудовий джерело витаминів A, C та E. У них також багато фолієвої кислоти, марганцю та залізу.

Дослідники з Каліфорнійського університету виявили, що при пережовуванні та перетравленні броколі утворюється речовина дііндолілметан, яка не тільки зміцнює імунітет, але й здатна зупиняти ріст деяких ракових клітин.

Чай

Люди п’ють чай, щоб зігріти хворе горло та послабити неприємні симптоми застуди. Як виявилося, такий вибір цілком обґрунтований. Дослідники з Гарварду з’ясували, що чай стимулює імунну систему. У порівнянні з любителями кави організм шанувальників чаю у п’ять разів швидше реагує на бактериї та вируси.

Чайний гриб

У цього «бабусиного напою» маса назв: чайний, японський чи маньчжурський гриб, комбуха, чайна медуза, морський квас тощо. Слабоалкогольний продукт, що виробляється симбіозом дріжджів та бактерій, містить багато корисних речовин, серед яких пробіотики, які зміцнюють імунітет.

Якщо чайного гриба немає під рукою, включіть у раціон інші ферментовані продукти. Наприклад, традиційну квашену капусту.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!