Яку користь для здоров’я людей може принести спеція паприка
Червона мелена паприка є на кухнях багатьох людей. Але дуже мало людей знають про те, чим ця спеція корисна.
Зміцнює травлення
Паприка володіє значними стимулюючими властивостями, що підсилюють секрецію шлункового соку, регулюючи апетит і тим самим зменшуючи тягу до нездорової їжі. Дозволяючи слинним залозам швидко перетравлювати їжу, паприка допомагає запобігти ожирінню та діабету. Крім того, вона полегшує рух оброблених і необроблених частинок їжі через кишківник, зменшуючи ймовірність появи закрепів. Паприка також знижує ймовірність розвитку кишкових розладів, таких як запальне захворювання кишківника та виразковий коліт.
Підсилює захисні функції
Вітамін С, потужний антиоксидант, наявний у паприці у значних кількостях і відіграє ключову роль у забезпеченні оптимального імунітету в організмі. Паприка також містить антиоксидант рутин, який за своєю природою має протизапальну та антимікробну активність, що допомагає у боротьбі з інфекціями. Додавання невеликої кількості паприки в основні страви, включаючи супи та гарніри, може значно посилити захисний механізм імунітету, запобігти кашель, застуду та лихоманку.
Лікує та покращує шкіру
Паприка наповнена достатньою кількістю найважливішого мікроелементу цинку, який бере участь у синтезі колагену і, отже, сприяє загоєнню ран на пошкоджених тканинах. Крім того, паприка містить потужні антиоксиданти, які відомі як катехіни, що дуже ефективно замедлюють старіння та омолоджують текстуру шкіри. Крім того, наявність бета-каротину в цій спеції зводити до мінімуму появу глибоких ліній, зморшок та пігментних плям, роблячи шкіру молодою, сяючою та надгладкою.
Зміцнює кістки
Насичена необхідним для підтримання міцності кісток фосфором паприка зміцнює сполучні тканини в організмі. Регулярне вживання цієї спеції у раціоні також запобігає серйозні захворювання кісток, такі як остеопороз та артрит. Фосфор регулює всмоктування кальцію в тканинах зубів, тим самим зміцнюючи ясна та челюсті кістки.
Захищає нерви
Потужні антиоксиданти рослинного походження, що містяться у паприці, надають клітинам мозку певні корисні нейропротекторні властивості. Фенольні сполуки класу антоціанів захищають нейрони — спеціалізовані клітини головного мозку — від пошкоджень та будь-яких травм. Таким чином, паприка дуже корисна для зменшення ризику розвитку нейродегенеративних розладів, таких як хвороба Альцгеймера.
Зміцнює серце
Завдяки наявності великої кількості витамину Е та жирних кислот Омега-3 паприка значно знижує рівень “поганого” холестерину, а також тригліцеридів у кровотоці. Крім того, вона також може знижувати артеріальний тиск і послаблювати напругу в артеріях, тим самим запобігаючи серйозні серцево-судинні патології на зразок атеросклерозу. На це впливають антиоксиданти антоціані.
Запобігає рак
Поліфенольний клас антиоксидантів у паприці є виключно корисним для запобігання виникненню раку. Ці сполуки усувають шкідливі вільні радикали зі здорових клітин життєво важливих органів, таких як почки, печінка та кістки, тим самим посилюючи цінні цитозахисні властивості організму. Це, в свою чергу, перешкоджає тому, щоб здорові клітини вступали в неконтрольований механізм поділу, викликаючи рак.
Сприяє зоровим функціям
Паприка багата на фітонутрієнти, які пов’язані з витамином А, відомими як каротиноїди, і, отже, додавання лише однієї щипки цієї приправи у салати, супи та м’ясні страви дає величезні переваги для здоров’я очей. Вміст лютеїну, зеаксантину та бета-каротину у цій спеції покращує роботу зорового нерва, сітківки, рогівки, хрусталика та інших органів ока, а також знижує ризик розвитку вікової дегенерації жовтого пятна, глаукоми та катаракти.
Покращує кровообіг
Паприка, яка містить багато заліза — життєво важливого мікроелементу, необхідного для утворення нових, здорових еритроцитів, забезпечує транспорт кислорода та основних питних речовин до інших органів тіла. Крім того, вона також забезпечує тілу велику кількість витамину С, який підсилює засвоєння заліза тканинами і, таким чином, ефективно запобігає анемію, що викликає сильну втому, млявість та погіршення психічного здоров’я.
Лікує безсоння
Паприка містить високий рівень витамину B6 або піридоксину, що є потужною питательною речовиною, що позитивно впливає на неврологічні функції та регулює діяльність мозку. Він допомагає у синтезі гормону сну мелатоніну, тим самим позбавляючи від безсоння і сприяючи спокійному нічному відпочинку. Додавання щипки паприки в основні страви на вечерю допомагає зберегти нейромедіаторну активність серотоніну, який піднімає настрій, знімає стресс та депресію.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!