Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Яку користь отримує організм людини від спецій
У світі харчових продуктів мало промов, які викликають сильнішу думку, ніж спеції. Ви надаєте перевагу м’якому сальсі, середньому або гарячому варіанту? На щастя для людей, які полюбляють спеції, а не лише перець чилі, наука працює на їхню користь. Такі спеції, як кориця, куркума, чеснок, імбир і тмин, а також перець чилі, мають безліч корисних для здоров’я властивостей:
Острая їжа сприяє довголіттю
Острая їжа за умови споживання 6-7 днів на тиждень — навіть один раз на день — знизила рівень смертності на 14 відсотків, згідно з великим дослідженням, проведеним у 2015 році Гарвардським та Китайським національним центром з контролю та профілактики захворювань, інформує sutura.org.ua
Острая їжа прискорює метаболізм
Дані чисельних досліджень показують, що деякі спеції, такі як тмин, кориця, куркума, перець чилі, можуть підвищити швидкість метаболізму у спокій та знизити апетит. Одне дослідження також показало, що куркума пригнічує ріст жирової тканини у мишей. Ефект м’який, тому додавання кориці у булочку, мабуть, не допоможе скинути вагу. Але якщо ви досягли плато на своєму шляху до зниження ваги, можливо, варто спробувати додати в їжу трохи приправ.
Спеції борються із запаленнями
Куркумін, що міститься у складі куркуми, може зменшити запалення в організмі. В аюрведичній медицині протизапальні властивості імбиру і чесноку століттями використовувалися для лікування ряду захворювань, таких як артрит, аутоімунні захворювання і навіть головний біль та тошнота.
Спеції можуть навіть допомогти у боротьбі з раковими клітинами.
Доведено, що капсаїцин, активний компонент перцю чилі, уповільнює та руйнує ракові клітини. Дослідження UCLA показало, що капсаїцин пригнічує ріст клітин раку простати у мишей, залишаючи здорові клітини неушкодженими.
Спеції допомагають вбивати бактериї
Було доведено, що кмин і куркума мають потужні антиоксидантні та антимікробні властивості. Це означає, що їх можна використовувати проти шкідливих бактерій в організмі.
Хоча раніше вважалося, що гостра їжа може призвести до язви, сучасні дані підтверджують, що капсаїцин забезпечує захист від збудника язви, H. pylori. Капсаїцин також діє як болезаспокійливий засіб за умови місцевого застосування чи проковтування. Проте, якщо ви вперше вживаєте гостру їжу, збільшуйте її кількість поступово, щоб звести до мінімуму небажані симптоми.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!