Який продукт є більш корисним: картопля чи батат
Батат та картопля містять у собі багато корисних речовин. Але на який із цих продуктів варто звернути більше своєї уваги? Давайте розберемося разом.
Чим корисна картопля
Картопля – відмінний джерело вітамінів. Вона багата на витамини В2, В3, В6, В9 і С, що є особливо корисними для зміцнення імунітету. Крім того, картопля у досить великій кількості містить антиоксиданти, які захищають клітини організму, перешкоджають пошкодженню вільними радикалами та замедлюють процеси старіння.
У бульбах міститься так званий “стійкий” крахмаль, який, як і клітковина, допомагає контролювати рівень цукру в крові, що забезпечує профілактику цукрового діабету 2-го типу.
Ще одна важлива перевага картопля – високий вміст калію. Дефіцит цього мінералу в організмі тягне за собою безліч неприємних наслідків. Оскільки калій відповідає за правильну роботу м’язів, він незамінний для кліткового метаболізму та нормального функціонування нервної та серцево-судинної систем. Крім калію, у картоплі містяться кальцій, магній, цинк, залізо та марганець. У менших кількостях, ніж калій, але разом з іншими продуктами він цілком може позбавити вас від ризику появи дефіциту цих елементів.
Чим корисний батат
Батат у великих кількостях містить витамини А і Е — потужні природні антиоксиданти. Вони захищають організм від пошкодження вільними радикалами, запобігають розвитку запальних процесів, сприяють уповільненню старіння і захищають шкіру від згубного впливу ультрафіолетового випромінювання.
Крім того, батат — відмінний джерело витаминів С і К. Вітамін С стимулює вироблення імуноглобуліну і захищає організм від вирусів, а витамин К — незамінний для здоров’я серцево-судинної та опорно-рухової систем. Він зміцнює кістки та сполучні тканини, підвищує еластичність стінок сосудів і перешкоджає їх кальцифікації та нормалізує роботу серця.
Високий вміст клітковини у бататі сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту та очищенню судин від шкідливого холестерину. Крім того, активні речовини у солодкій картоплі благотворно впливають на нервну систему, підвищуючи концентрацію уваги та покращуючи пам’ять. Вони навіть можуть допомогти у профілактиці депресії.
Картопля або батат: що є кориснішим
Не дивлячись на те, що батат називають “солодким картоплею”, зі звичним нам картоплею вони навіть не родичі: картопля належить до пасльонових, а батат – до в’юнкових. На відміну від картопля, батат містить повільні вуглеводи, які не провокують стрибок цукру у крові, довго засвоюються і відмінно насичують, знижуючи ризик переїдання, що робить його відмінним продуктом для тих, хто стежить за фігурою.
За вмістом корисних речовин батат теж виграє, проте не варто забувати, що ці продукти не можуть бути повноцінною заміною один одному. Щоб ваш організм ні в чому не мав потреби, раціон має бути максимально різноманітним, тому відмовлятися від одного продукту на користь іншого не варто.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!