Вміст кофеїну в такому напитку досить високий і надмірне його вживання може негативно позначитися на вашому здоров’ї. Тому, якщо ви – прихильник здорового харчування, нестачу рідини в організмі корисно заповнювати чаєм зі зниженим вмістом кофеїну, інформує sutura.org.ua

Кафа чай

Одним із «корисних» видів чаю є Кафа чай. Це пікантна суміш із сушених коренів, кору та прянощів (кориця, імбір, кардамон і перець). Його називають також чаєм йогів. Хоча в цьому чаї немає кофеїну, він добре бадьорить і піднімає настрій. За традицією Кафа чай п’ють з молоком і медом, однак він смачний і з фруктовим соком. В Індії відомо багато подібних чайних сумішей, які позитивно впливають на здоров’я та настрій.

Чай Ройбуш

Чай «Нектар з Південної Африки», або ройбуш (Rooibos) – ця назва, присвоєна йому голландцями, стала загальновживаною. Цей напій виробляють з листя південноафриканського чагарника. При заварюванні такого чаю вода набуває приємного чайного відтінку. Чайний напій має солодкуватий смак і чудово бадьорить. Завдяки високому вмісту витамину С ройбуш зміцнює імунну систему. Вживається в гарячому, і холодному вигляді. У ньому також немає кофеїну, і його можна пити в будь-яких кількостях. У гарячий напій додають молоко, мед чи лимон. Як складовий компонент коктейлю, його можна змішувати із соками, шампанським або червоним вином.

Зелений чай

Зелений чай у Китаї, що став популярним, п’ють вже понад 4000 років. Гете, мадам Помпадур, імператриця Катерина II пригощали своїх гостей переважно зеленим чаєм. Чорний чай навчилися пити лише їхні правнуки. У Японії дегустація різних сортів такого чаю стала справжнім ритуалом. Зелений чай підвищує тонус та активність, а також притупляє почуття голоду. Цей еліксир життя переживає зараз справжній бум у західних країнах.

Червоний чай

Чай оолонг, або червоний чай, містить менше кофеїну, ніж чорний, тому його добре пити вечорами. Настоянка з листя, яке не до кінця пройшло ферментацію, користується популярністю у знаток завдяки витонченому аромату. Позитивний вплив цього напою такий самий, як і в зеленого чаю. Кстати, листя як зеленого, так і червоного чаю можна використовувати для іншого та третього заварювання. Червоний чай (оолонг) отримують з того ж сировини, що і чорний, але при його переробці ферментацію не доводять до кінця. Червоний чай займає проміжне положення між зеленим та чорним. При ще меншій ферментації одержують так званий жовтий чай.

Чай Каркаде

Червоним чаєм називають і каркаде – напій з пелюсток гібіскуса – «суданської рози». У ньому міститься багато вітамінів, особливо витамину С і рутину. У холодному вигляді каркаде знижує тиск, а в гарячому підвищує, містить речовини, що мають протираковий ефект, діють як м’який сечогінний, покращує вироблення жовчі та захищає печінку від несприятливих впливів. Напій прийшов до нас з Єгипту, де вживався з найдавніших годин.

Трав’яні чаї

Трав’яні чаї відрізняються великою різноманітністю. Вони популярні через свій аромат і цілющі впливи. Фенхель, як і м’ята, нормалізує функції шлунково-кишкового тракту, меліса сприяє спокійному сну. Чай з липового цвіту підвищує імунітет і добре допомагає при застудах. Лікувальний вплив трав’яних чаїв посилюється, якщо вживати їх протягом певної години. Чай з листя кропиви або березового листя очищає організм, виводячи з нього шкідливі речовини, особливо якщо пити його в рамках 14-денного курсу лікування. Але трави слід заварювати і вживати правильно.

Головне – пам’ятати, що все добре в міру, і тоді здоров’я духу і тіла вам забезпечено.

Приємного чаювання!