У світу науки досі немає єдиної думки щодо того, чи дійсно електронні сигарети є менш шкідливими, ніж звичайні. Тому краще рішення для здоров’я – не курити нічого. Про це заявила голова Моз Уляна Супрун у Фейсбуці, інформує sutura.org.uaмедицина.

– Центр контролю та профілактики захворювань у США вказує, що в цілому електронні сигарети є менш шкідливими, ніж табак. Хоча у складі рідини більшості електронних виробів також містять нікотин, який викликає залежність. Інші вчені говорять, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легенів, може спричинити запалення легенів і підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень, – написала Супрун.

Міністр перерахувала негативні наслідки від куріння електронних сигарет. По-перше, низка досліджень вказує на те, що люди, які намагаються відмовитися від паління за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх порівняно з тими, хто ці пристрої не використовує. По-друге, використання е-сигарет призводить до так званого підвійного типу куріння – коли людина курить і звичайну сигарету, і електронну. По-третє, коли некурячі люди використовують електронні сигарети, кальяни, вейпи – це призводить до нікотинової залежності та підвищує ймовірність того, що людина закурить.

– Оскільки ми ще не знаємо, який ефект це може призвести у довгостроковій перспективі, від електронних сигарет краще утримуватися, як і від звичайних. Не шукайте легких шляхів кинути палити. Найкращий спосіб зробити це – відмовитися від куріння взагалі, – констатувала Супрун.

Міністр також нагадала про вред пасивного куріння, особливо для вагітних жінок.

Всесвітня організація охорони здоров’я:

“Електронні системи доставки нікотину (ЕСДН), найбільш поширеним варіантом яких є електронні сигарети – це пристрої, в яких замість спалювання або використання табачного листа відбувається випаровування розчину для його подальшого вдихання користувачем. Основними компонентами розчину, крім нікотину в разі його присутності, є пропіленгліколь , з гліцерином або без нього, і ароматизуючі речовини.