Імбір – одна з найвідоміших та найулюбленіших пряностей у світі, передає sutura.org.ua Ще у Стародавній Греції цю пряність використовували при приготуванні хліба, в Європі, у середнику століття, імбір отримав ширше застосування. Його додавали у м’ясні страви, варення, вироби з тесту та напої, у тому числі у вино та пиво. Для посилення цілющих властивостей імбиру його змішували з кардамоном та мускатним горіхом. Вважалося, що імбир має властивості, що підвищують сексуальний потяг, як відомо, і, приправивши їм будь-яку страву, можна розпалити пристрасть партнера. А японські кухарі використовували пряність для знищення паразитів та покращення травлення при вживанні сирих морепродуктів.

Словом, про унікальні властивості імбиру людям давно відомо. І сьогодні, мабуть, ця пряність не знає рівних за спектром застосування. Властивості імбиру, справді, багатогранні – він застосовується і в кулінарії, і в медицині, і в косметології, користується популярністю і серед тих, хто хоче схуднути.

ІМБІР СВІЖИЙ ЧИ СУХИЙ? Сьогодні імбир можна купити у кількох видах: у свіжому, маринованому, меленому та сушеному. Ті, яку дію надасть імбір, багато в чому залежить від правильності його використання. Наприклад, сушіння імбиру володіє більш високими протизапальними та анестетичними властивостями, ніж будь-який інший, і активно застосовується при лікуванні запальних процесів. А хімічний склад свіжого кореня трохи відрізняється від сухого продукту, і його корисні властивості більше орієнтовані на профілактику проблем травної системи.

ЧІПСІ З ІМБІРУ – СМАЧНИЙ РЕЦЕПТ ВІД ЗАСТУДІ. СВІЖИЙ ІМБІР ТОНКО НАРІЖТЕ, ЗВАРІТИ СИРОП І В НЬОМУ ПРОВАРІТИ ПЛАСТИНКИ 20 МИНУТ НА ПОВІЛЬНОМУ ВОГНІ. ДІСТАНЬТЕ ПЛАСТИНКИ ІМБІРУ ІЗ СИРОПУ І РОЗКЛАДІТИ НА ПЕРГАМЕНТІ, НЕХАЙ ПАРУ ДНІВ ПОЛЕЖАТИ – ПІДСОХНУТИ. Їжте готові чіпси з чаєм або просто так – замість конфет.

ЧИМ КОРИСНИЙ ІМБІР? Імбір надзвичайно багатий на мікроелементи і витамини. В ньому містяться витамини А, В, С, а також кальцій, калій, магній, цинк, залізо, фосфор, натрій та багато інших корисних мікроелементів.

ВПЛИВ ІМБІРУ НА ТРАВЛЕННЯ. Імбир підвищує активність ліпази та інших травних ферментів. Гінгеролі, які є джерелом пряного смаку імбиру, стимулюють виділення жовчі, відповідають за протизапальні властивості імбіру, ​​а також його антиоксидантні властивості. Імбір містить білок-фермент перетравлення зингібаїн і може бути використаний для лікування колік і диспепсії. Одне з ефірних олій, що містяться в імбирі, цінгіберен, взаємодіючи з гінгеролами, допомагає захистити слизову оболочку шлунка. Ароматичні олії імбиру корисні для травлення і сприяють зниженню метеоризму. Вживання маринованого імбиру з м’ясом та рибою рекомендовано з метою знищення цілого ряду паразитів.

ІМБІР І ШКІРА. Протизапальні властивості імбиру також допомагає запобігти появі акне. Спеція має антисептичні та очищаючі властивості, які допомагають зберегти шкіру чистою та здоровою. Імбір активізує та стимулює захисні функції шкіри. Застосування теплих компрессів на основі імбиру має заспокійливу до болезаспокійливу дію.

ПРОТИЗАПАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ІМБІРУ. Імбір є потужним протизапальним засобом. Він може допомогти при артриті, пропасниці, головному болю, зубному болю, кашлі, бронхіті, остеоартрозі, ревматоїдному артриті, знижує рівень холестерину та кров’яний тиск, а також розріджує дах, запобігаючи утворенню згустків крові. Імбир добре вивчений і багато його властивостей, відомих з давніх часів, підтверджені науково. Імбір вважається антивірусним засобом і допомагає зменшити прояви симптомів при застуді та грипі. Чудовими властивостями володіє чай, приготований з використанням імбиру.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ІМБІРНИЙ ЧАЙ? ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ЧАЮ З ІМБІРУ ВАМ ПОТРІБНО: ІМБІР (СВІЖИЙ АБО СУШЕНЬ); ТРОХИ МЕДУ; ЛИСТЯ М’ЯТІ; МЕЛЕНЬ ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ; І ЛИМОННИЙ СІК. Традиційний рецепт імбирного чаю передбачає варення кореня імбиру. Для того, щоб правильно зварити корінь, потрібно відрізати шматочок, завдовжки 4-5см, очистити його від шкірки, натерти на тертці або дрібно порізати, залити літром води та варити на повільному вогні 10 хвилин. У процесі варення кореня потрібно додати трохи меленого чорного перцю. Отриманий відвар потрібно процідити, додати в нього трохи меду, м’яти та пару ложок лимонного соку. Такий чай – відмінний засіб від застуди! Він порадує вас не тільки вишуканим ароматом, а й підбадьорити і зігріє.

ОБЕРЕЖНО: імбир – цінна і корисна спеція, але має і низку протипоказань, які слід врахувати перед тим, як включити його до раціону. Пам’ятайте, що при прийомі великої кількості спеції на голодний желудок може з’явитися печія. Тому краще вживати имбир разом із їжею. Протипоказань Імбір при діабеті, тромбоцитопенії, гіпертонії. У період вагітності імбир рекомендовано використовувати лише у низьких дозах. Якщо ви приймаєте антикоагулянти (препарати проти згортання крові), не вживати імбир без дозволу лікаря.