Інсульт можна попередити, вживаючи деякі продукти — ми відібрали продукти, які допоможуть знизити ризик на 27%
Найкращий і найефективніший спосіб захиститися від інсульту – це тримати під контролем артеріальний тиск. Нагадаємо, що ідеальним тиском є 120/80, за наявності рівня верхнього 130 і вище варто звертатися до лікаря, а підвищення цієї цифри до 140 є прямим показанням до терапії. Для підтримання здорового рівня кров’яного тиску важливим є спосіб життя і раціон харчування: ми відібрали продукти, регулярне вживання яких допоможе тримати тиск під контролем і знизити ризик інсульту на 27%.
Жирна риба
Якщо ви з’їдаєте три і більше порцій жирної риби на тиждень, ризик інсульту знижується на 6-12%. Такі результати шведського дослідження, опублікованого в журналі Stroke (“Інсульт”). Автори дослідження, в якому взяли участь 400 тисяч добровольців, вважають, що вся справа у жирних кислотах омега-3, яких багато у рибі. Ці кислоти зменшують запалення в артеріях, сприяючи поліпшенню кровообігу та зменшуючи ймовірність утворення тромбів.
Вівсянка
Вівсянка допомагає тримати під контролем рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ: завдяки високому вмісту клітковини, вівсянка допомагає знизити рівень небезпечного холестерину і захистити наші артерії – а це означає, що і знизити ризик розвитку інсульту.
Чорниця
А також ожина, голубина, чорна смородина та інші чорні та червоні ягоди. У них багато антиоксидантів, які сприяють розширенню кров’яних судин, налагоджуючи тим самим кровотік та знижуючи артеріальний тиск. Літом можна їсти ягоди свіжими, а зимою додавати заморожені або сушені у вашу вівсяну кашу. Антиоксиданти допомагають розширенню кров’яних судин, щоб підтримувати сильний кровотік, одночасно зменшуючи запалення. Намагайтесь з’їдати від семи до десяти порцій фруктів і овочів щодня, щоб уникнути розвитку інсульту. Чашка чорниці вважається двома порціями до вашої мети.
Молоко
Люди, які регулярно п’ють молоко, в результаті мають нижчий ризик розвитку гіпертонії, ніж ті, хто від нього відмовляється — такі результати дослідження, проведеного фахівцями австралійського університету Монаш. До схожих результатів прийшли автори японського дослідження, в якому взяли участь понад 3 тисячі осіб: спостереження за їх здоров’ям протягом 22 років показало, що 2 склянки молока на день вдвічі знижують ризик інсульту. Найімовірніше, справа у наявності в молоці магнію, кальцію та калію, яких у ньому багато, і які є дуже важливими для здоров’я серця та сосудів.
Банані
Навіть якщо у вас гіпертонія, вживання великої кількості калію та продуктів, що містять його, може допомогти у зниженні кров’яного тиску. Щоденна норма для дорослого — 4700 міліграмів на день. Чемпіони за вмістом калію – це, звичайно ж, банані. При цьому лікарі рекомендують вибирати зелені, не зовсім стиглі: у них особливо багато крахмалю, який знижує чутливість до інсуліну. Це допоможе не лише знизити ризик розвитку діабету, але й покращити кровообіг, а це означає – знизити тиск.
Гарбузове насіння
Регулярне вживання продуктів, багатих на магній, може знизити ризик розвитку інсульту на 22% — такі дані дослідження, опублікованого в журналі Stroke, в рамках якого оцінювався стан здоров’я понад 14 000 людей. Рекомендована добова доза магнію — 500 мг, причому майже 18 % від неї можуть дати лише дві столові ложки тыквенного насіння. Їх можна додавати до салатів, випічки чи гризти так — і залишатися здоровим.
Шпинат
У ньому багато магнію, а ще — фолієвої кислоти, витамину C. Як показали результати дослідження, опублікованого в журналі Американської медичної асоціації, дієта, багата фолієвою кислотою, знижує ризик розвитку інсульту навіть у людей з гіпертонією.
Мигдаль
Мононенасичені жири, на які багатий мигдаль, допомагають тримати рівень холестерину під контролем, знижуючи “шкідливий” і підвищуючи “корисний”. А також у мигдалі багато витамину Е, який попереджає утворення шкідливого нальоту у ваших артеріях.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!