Картопля при діабеті та хворобах серця: як часто можна вживати овощ

Головна / unsorted / Картопля при діабеті та хворобах серця: як часто можна вживати овощ

Картопля — смачний і універсальний продукт, який так любить багато людей. Її можна їсти вареною і змаженою, додавати в суп, салати, використовувати як гарнір… Тільки ось в останній годині так «різнобічний» овоч не особливо шанують: мовляв, картопля надто калорійна, постраждають фігура, серце, судини, печінка. Чи так це насправді? Невже картопля і справді краще виключити з раціону?

Насправді – ні, кажуть вчені з Бостонського університету. Картопля – це хороший і корисний продукт, який точно не зруйнує ваш організм (звичайно, якщо ним не зловживати).

Эксперти провели дослідження. В експерименті взяли участь 2 523 особи у віці 30 років і старше. Вчені спостерігали за випробовуваними не одне десятиліття: перші дані про їх харчові звички були здобуті ще у 1971 році.

Що стосується способу приготування, то:

  • 36 % випробовуваних найчастіше їли печену картошку,
  • 28% – змащену,
  • 14% – пюре,
  • 9% – варену,
  • а всі інші готували картопля різними способами приблизно у однакових пропорціях.

Дослідники ретельно вивчили медичні карти всіх випробовуваних, після чого дішли висновку: ні біла, ні солодка картопля (батат) не вплинули на стан здоров’я учасників експерименту. Враховуючи, що всі вони любили цей продукт — у середньому, кожний чоловік їв картошку від 3 до 5 разів на тиждень.

Вчені не виявили зв’язку між цим овочем та розвитком гіпертонії, сахарного діабету 2 типу, а також підвищеним рівнем тригліцеридів у крові (це частинки жиру, рівень вмісту яких підвищується при таких станах, як неконтрольований діабет та ожиріння).

Виходить, що якщо у людини немає медичних протипоказань, то вона може їсти картопля кілька разів на тиждень і не переживати, що це спровокує проблеми із серцем та сосудами. Крім того, можна їсти і змажену картошку, яку всі вважають найбільш шкідливою. Тільки є пара важливих розумів: вона не повинна поєднуватися з червоним м’ясом, а людина повинна бути фізично активною.

“Картопля – це овоч, який містить якісні вуглеводи та клітковину. Одна середня картопля – хороший джерело калію, електроліту, який допомагає м’язам, серцево-судинної та нервової систем”, – повідомила доктор Блатнер.

Крім того, картопля містить витамин C, який діє як антиоксидант, допомагаючи запобігти пошкодженню клітин.

Щоб картопля приносила користь, поєднуйте її з кисломолочним сиром, іншими овочами, авокадо, сметаною. І не забувайте про зелень і приправи: вони не тільки допоможуть урізноманітнити страву, але ще й принесуть користь здоров’ю.

Навіть якщо ви дуже любите картопля, то вживати її щодня все ж таки не варто. Немає правильних або неправильних продуктів. Існує поняття “помірності” і здоровіші способи приготування їжі.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!