Кавун чи диня: яка ягода більш корисна для організму людини
Сезон кавунів і динь уже почався, тому всі поспішили до магазину за їх покупкою, адже вони не лише втамовують жажду, але ще й приносять користь організму. Мало хто знає, що є більш корисним, арбуз чи диня, адже за своїм складом вони практично однакові.
Яку користь надають арбузи для організму людини
Кавун в основному складається з води і має невисоку калорійність. У кавуні не містяться жири, тому він є дієтичним, часто його застосовують для того, щоб зробити розвантажувальний день.
Кавун є багатим на всі витамини, але найбільше містить аскорбінової кислоти. Каротин, токоферол, а також витамини А, С і Е є в кавуні, вважаються сильними антиоксидантами, які підвищують захисні властивості організму і не дозволяють організму старіти. Вітаміні групи В сприяють зміцненню нервної системи, а також беруть участь у багатьох процесах обміну.
Крім витаминів у кавуні є багато мінеральних речовин, які допомагають при недокрів’ї, хворобах сосудів та серця, печінки та почок. Також мінеральні речовини дозволяють зберегти кислотно-лужний баланс.
У ягоді міститься багато клітковини, корисних цукрів, пектину та органічних кислот.
Незважаючи на велику користь кавуна, в деяких випадках варто відмовитися від його вживання. Кавун здатний погіршити коліт, і викликати розлад шлунку. Тим, хто має каміння в почках, слід з обережністю їсти цю ягоду.
Яку користь надають дині для людини
За складом диня практично така сама, як і арбуз і так само складається з більшої частини води. Диня є набагато калорійніша ніж арбуз. Сорт дині відіграє важливу роль, цукристі сорти не такі водянисті і мають високу енергетичну цінність.
У дині міститься значно більше витамину С ніж у кавуні. Вітаміні групи В так само є в дині, але в підвищеній концентрації, те саме стосується і каротину.
Мінеральний комплекс у динь набагато кращий, ніж у кавунів. У ягоді містяться життєво необхідні мікро і макроелементи, такі як: рубідій, кремній та кобальт. Кремній сприяє збереженню практичності судин, зміцнює імунітет, зберігає гормональний баланс і не дає шкірі швидко старіти.
Кобальт сприятливо впливає на нервну систему, роботу підшлункової залози, зміцнює волосся і допомагає накопичуватися витаминам А і С. Рубідій здатний підтримувати роботу серця і судин, зменшує частоту появи алергічних реакцій, зміцнює імунітет і покращує кровообіг.
Попри велику користь дині, її не бажано їсти тим, хто страждає на цукровий діабет і має язвенну хворобу желудка.
Шкода дині та кавуна для організму
У день рекомендується з’їдати по 2 кг арбуза. Велику користь він придає при інтоксикаціях, хворобах нірок і печінки, а також при недокрів’ї. Кавун можна використовувати як основну дієту при зайвій вазі. Так само арбуз здатний впоратися з мигренями, для цього потрібно до висок докласти свіжі кірки від кавуна на 20-30 хвилин.
Медики рекомендують вживати 500-800 г м’якоті дині на день. Вона приносить користь при атеросклерозі, недокрів’ї, серцево-судинних хворобах. Діня добре очищає кишечник і виводить із нього всі токсини.
Незважаючи на велику кількість лікувальних властивостей, які знаходяться у ягодах, у них ще є багато фруктози, тому людям з діабетом не слід налягати на плоди.
Найкраще вживати ягоди між основними прийомами їжі, оскільки вони не поєднуються з багатьма продуктами.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!