Регулярне вживання кави захистити від цирозу печінки

Таких висновків дійшли дослідники з Університету Саутгемптона під керівництвом Джулі Паркс, пише Медпортал.

Автори проаналізували дані досліджень, опублікованих у період з 1990 по 2015 рік. Загалом у них взяли участь понад 423 тисячі осіб. У дослідженнях вивчалася взаємозв’язок між щоденним уживанням кави та ймовірністю розвитку захворювань печінки.

Вченим вдалося показати, що кожні дві додаткові чашки кави на день знижували ризик розвитку цирозу печінки на 44%. Ймовірність смерті від цирозу у кавоманів була вдвічі нижчою.

Дослідники припускають, що важливу роль відіграють сполуки, що мають антиоксидантну та протизапальну властивість. Гепатопротекторні властивості кави вже були показані в інших дослідженнях, причому захисним ефектом володів навіть напій без кофеїну.