Харчове відрування: причини, симптоми та як попередити цей небезпечний стан
“Краще запобігти, ніж потім лікувати”. Ця фраза відноситься до всіх хвороб, у тому числі і до відруєння. Відруєння буває різного ступеня складності: якесь можна поправити, випивши вугілля і відлежавшись удома, а інше можна вилікувати, тільки вирушивши до лікарні під крапельницю. Упевнені, ніхто не хоче таких пригод. Ділимося з вами важливими порадами, як не допустити харчового отруєння і залишатися у ясному розумі та зі здоровим желудком, інформує sutura.org.ua
Причини отруєння
Пищеве відрування, як правило, виникає через вживання забрудненої, зіпсованої чи токсичної їжі. Найпоширеніші симптоми – це тошнота, рвота та діарея. На жаль, люди стикаються з проблемою відруєння не так вже й рідко. Однак, на щастя, багатьом вдається вилікуватися вдома і приблизно через дві доби хвороба відступає. Трапляється, звичайно, що людина потрапляє до лікарні і змушена пройти більш серйозне та тривале лікування, у виняткових ситуаціях буває летальний результат.
Симптоми
При харчовому отруєнні симптоми можуть з’явитися не відразу: від 2 годин до цілого дня. Але якщо все-таки ви відчуваєте спазми в животі, з’явився пронос, блювання, легка лихоманка, головний біль, то, швидше за все, ви потрапили до цього числа «щасливчиків». І потрібно щось зробити (щонайменше, пропити сорбенти). Варто негайно звернутися до лікаря, якщо у вас більше 3 днів діарея, підвищена температура, помутнілий зір, постійна сухість у роті, утруднення при сечовипусканні.
А тепер поради, до яких краще прислухатися, щоб не допустити таких страхів і запобігти харчовому отруєнню:
Порада №1
Коли ви купуєте продукти з сирого м’яса (чи то птиця, говядина, свинина чи морепродукти), завжди кладіть їх у окремі пакети.
Вже в магазині починайте обережність: дивіться, щоб їхній сік або дах не попадали на інші продукти в кошику. У холодильнику теж зберігайте їх у певному відсіку. І обов’язково після контакту з сирим м’ясом мийте руки, обробні дошки, стільниці та посуд з милом та у гарячій воді. Усі ці маніпуляції необхідні, щоб не допустити потрапляння сальмонелі (найчастіше знаходиться у сирому м’ясі) у ваш організм.
Порада №2
Завжди перевіряйте термін придатності.
Особливо звертайте увагу на дату виготовлення швидкопсувних продуктів, наприклад молочних продуктів або м’яса. Ніколи не купуйте продукти із дивним запахом, навіть якщо термін придатності ще в порядку. Також обходьте стороною продукти, у яких пошкоджено упаковку (банку консерви з вм’ятиною, роздуті коробки тощо).
Порада №3
Зберігайте продукти за відповідної температури.
У холодильнику краще встановити температуру менше 5 °C. М’ясні вироби, молочні продукти, морепродукти, яйця, свіжі страви тощо. Завжди після користування повертайте у холодильник. Не залишайте їжу більше 1-2 годин у кімнаті з температурою близько 30 °C і вище.
Порада №4
Мийте руки якомога частіше.
Обполіскуйте або протирайте руки антибактеріальним засобом за зручного випадку, а перед їдою — обов’язково. Це вбереже вас від зараження сальмонелою чи кишковою паличкою, яка легко передається через брудні руки. Регулярно чистіть обробні дошки та стільниці, особливо після контакту з сирим м’ясом, птицею чи рибою. Тримайте губки для миття посуду в чистоті і замінюйте часто (1 раз на одну-дві тижні). Посуд, як і руки, краще мити у гарячій воді. Також не забувайте про овочі та фрукти — мийте їх під гарячою та холодною водою. Рідко, але сальмонелу може бути і на них. Зелень можна замочувати після покупки на 30 хвилин у холодній воді.
Порада №5
Поважно ставтеся до приготування їжі.
Насамперед дотримуйтесь цього пункту при готуванні м’яса. Гаряча температура вбиває всі шкідливі мікроби та бактериї. М’ясо та птицю готуйте мінімум при температурі 130 °C. Якщо ви раптом захочете кудись застосувати маринад, в якому було сире м’ясо (наприклад, на соус), обов’язково перед цим доведіть його до кипіння.
Порада №6
Будьте обережніші до їжі в ресторані.
Бажано відмовитися від усілякого фастфуду, особливо приготовленого на вулиці (умови гігієни можуть бути не дотримані докладно). Завжди звертайте увагу на начинку з м’яса, грибів, свіжість овочів. Будьте обережні зі стравами, які містять сирі яйця, наприклад салат Цезар (в соусі присутні сирі яйця) або тартар.
Порада №7
Продукти у дорозі.
Для далекої поїздки неплохо було б мати в господарстві маленький холодильник або якийсь пристрій для підтримки прохолодної температури (хоча б ті ж пакети зі льодом). Якщо ви подорожуєте на машині, то зберігайте продукти в салоні з кондиціонером, а не в гарячому багажнику. Обов’язково обробіть руки перед їжею, у дорозі це правило номер 1.
Відноситесь до культури прийняття їжі більш скрупульозно, і тоді харчове відрування ніколи не застане вас зненацька. Будьте здорові!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!