Розмарин стали активніше купувати після того, як дослідження показало, що це рослина може підвищити розумову працездатність, передає sutura.org.ua Що дуже важливо для тисяч студентів, які готуються до складання іспитів. У магазинах Холланд і Барретт, що торгують здоровими продуктами харчування у Великобританії, на 270% розширився продаж ефірної олії розмарину, після того як вчені з Нортумбрійського університету з’ясували, що учні, які працювали в класі з ароматом олії розмарину, досягли кращих результатів у тести на перевірку пам’яті. Люсі Поттінгер, завідувач відділу косметики та ароматерапії в Холланд і Барретт, сказала, що більшість клієнтів — це «батьки, які сподіваються підвищити шанси своїх дітей на успішну здачу іспитів». Розмарин — не єдиний продукт, що підсилює мозкову діяльність, ось ще п’ять.

Чорниця. У 2015 році дослідники з Університету Редінга виявили, що сік лісової чорниці покращує пам’ять та концентрацію у дітей молодшого шкільного віку. Професор Клер Вільямс виявив, що діти, які випивали півтори склянки чорничного соку, краще впоралися з тестами, де треба згадати слова, і де під час виконання завдань важливо було не відволікатися. Вільямс пояснив це тим, що в чорниці міститься антоціанин, органічне з’єднання, активізує роботу мозку. «Ми давно знаємо, що антоціанін добре впливає на роботу мозку у дорослих, але тепер ми можемо побачити сприятливий вплив антоціаніну на пам’ять і увагу у дітей».

Морозиво. Хоч і не всі з ним згодні, але японський вчень Йошихіко Кода стверджує, що з’їдаючи морожене на завтрак, ви стаєте розумнішими. Професор Кода виявив, що споживання мороженого покращило концентрацію уваги і розумову працездатність випробуваних. Учасники експерименту їли морожене відразу ж після пробудження, а потім вони повинні були виконати певні завдання. Порівняно з тими, хто не їв мороженого, випробовувані професори дійсно демонстрували швидшу реакцію і краще обробляли інформацію.

Риба. Дослідження 2011 року, проведене британськими вченими, показало, що вживання в їжу продуктів, багатих на омега-3, таких як жирна риба, збільшує приплив крові до мозку, що призводить до поліпшення показників під час розумових завдань. У ході експерименту, в якому брали участь добровольці у віці 18-35 років, випробовувані також продемонстрували кращу реакцію і менший рівень втоми після виконання завдання. Автор дослідження доктор Філіп Джексон сказала: «Дані свідчать про те, що регулярне споживання жирної риби або добавок з вмістом жирів омега-3, може запобігти зниження розумових здібностей і недоумство».

Апельсиновий сік. Вчені з Університету Редінга запропонували 37 дорослим щодня споживати 500 мл апельсинового соку протягом восьми тижнів. До кінця експерименту у випробовуваних на 8% покращилися пізнавальні функції. Співавтор дослідження д-р Даніель Лампорт пояснив це покращення природними «флавоноїдами», присутніми в апельсиновому соку. Лампорт сказав: «Щоденне вживання багатих флавоноїдами фруктів та овочів може істотно допомогти здоров’ю мозку».

Шпинат. Дослідники з університету Раша в Чикаго спостерігали за харчуванням і розумовими здібностями близько 950 літніх людей протягом 10 років. Вони виявили, що у тих, хто їв зелені листові овочі, такі як шпинат, принаймні, один раз на день, у значно меншій мірі спостерігалися порушення розумової діяльності, ніж у тих, хто цього не робив. Провідна дослідниця Березня Клер Морріс сказала, що листова зелень так благотворно впливає на мозок, ймовірно, через високий вміст витаминів та питних речовин, таких як витамин До, лютеїн, фолат та бета-каротин.