Якщо на тарілці багато їжі, зупинитися буває важко. Щоб не було іскушення, навчимося визначати оптимальний розмір порції без прорахунків та кухонних ваг, інформує sutura.org.ua

Зважувати їжу перед тим, як покласти її на тарілку, не доведеться. І рахувати калорії – теж. Визначати свою порцію будемо на око, дотримуючись правила руки, тоді можна і схуднути. А воно говорити про те, що розмір вашої порції пропорційний вашій руці.

Маленька рука – мало їжі, велика рука – багато їжі.

Три типи складання

Ми всі ділимося на три типи складання.

• Астеники — виглядають крихкими та витонченими. Вони, як правило, високі та худі. Через високу швидкість обміну речовин з тяжкістю набирають вагу, мають низький вміст жиру. М’язи слабо виражені, не рельєфні, незграбні контури тіла. Ласка дуже маленька.

• Нормостеніки – мають пропорційну мускулисту фігуру. У чоловіків широкі плечі та груди, вузькі стегна. Жінки цього типу часто здаються більш щільними, ніж тендітні астеніки, проте велика маса тіла обумовлена ​​у нормостеників не жиром, а м’язовою тканиною. Ладоня середнього розміру.

• Гіперстеніки — володіють широкими округлими формами. Як правило, у них більший вміст жиру, ніж у інших типів. Через сповільнений обмін речовин швидко набирають вагу. Долоня велика. Вдвічі більше, ніж у астеніків.

Жіноча порція

• М’ясо: 1 ладонь без пальців.

• Риба: нежирні – долоня з пальцями, жирна – долоню без пальців.

• Овочі: горсть.

• Фрукти: кулак.

• Крупи, паста: кулак.

Чоловіки їдять у 2 рази більше жінок. Щасливчики.

Якщо ви їсте 2 або 3 рази на день, то ці порції видадуться для вас занадто маленькими, ви відчуватимете почуття голоду, що, звичайно ж, погано. А ось при 4-5 разовому питанні, і найкраще в строго певний час, ви наїстеся. І ви переконаєтеся, що більше цих порцій вашому організму і не потрібно.

Важливе правило

Випийте до їди склянку води. Так ваша травна система активізується і працюватиме на повну силу. Крім того ви вже заповните желудок, а відповідно, наїстеся меншою кількістю їжі, ніж з’їли б до цього.