Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Хліб. Користь та шкода. Найбільш корисні сорти хліба
У дитинстві нас постійно привчали їсти хліб, а коли ми подорослішали, ми тільки чуємо від експертів, які знають все про здоровий спосіб життя, що про борошняні вироби необхідно повністю забути. То хто ж правий? Потрібно їсти хліб, і в якій кількості?
Повна відмова від хліба не є вірним рішенням. У ньому міститься велика кількість поживних речовин, які потрібні людському організму для нормального функціонування. У складі хліба є високий рівень витамину С. Вітаміни цієї групи діють як заспокійливе, знижують стомлюваність людини і дратівливість. Крім іншого в хлібі містяться білки, клітковина та амінокислоти, інформує sutura.org.ua
Експерти рекомендують з’їдати щодня не більше 200 г хліба, але і не менше 100 г.
Крім того, коли наші батьки твердили про те, що треба їсти з хлібом, вони мали рацію. Цей продукт справді допомагає засвоєнню їжі. Для супу краще підійдуть грінки чи сухарі. Однак якщо ваш ужин включає жирне м’ясо, рибу, сало, то краще не їсти хліб, виготовлений з пшеничної муки. При цьому з картоплею та м’ясом, хліб краще взагалі не вживати.
Білий хліб вважається шкідливим, оскільки в ньому міститься велика кількість крохмалю та муки. Найкраще їсти хліб, зроблений з муки грубого помелу, тому що в ньому зберігаються всі корисні і важливі для організму мікроелементи.
Допустимо сірий хліб. У ньому міститься клітковина, протеїн. Він сприяє нормалізації процесу обміну речовин і виведенню канцерогенів з організму. Фахівці рекомендують вживати сірий хліб людям, які страждають на цукровий діабет.
Хліб входити до списку дозволених продуктів при тій чи іншій дієті. Але потрібно знати, що житній хліб протипоказаний пацієнтам, у яких існують проблеми із жовчним міхуром, печінкою та кишечником. При проблемах зі шлунком і при серцевих захворюваннях краще “вчорашній” хліб. При розладі шлунка не радимо, є ще й сірий хліб.
Хліб з пшеничної муки
Якщо Ви вже дуже любите білий пшеничний хліб і не можете собі в ньому відмовити, то хоча б вибирайте такі сорти, які містять зерна гречки, вівса, проса, насіння соняшнику та льону, ну і всілякі добавки (цибуля, паприка, гарбуз, моркву і т. п.). У таких хлібах, крім крахмалю та калорій, містяться клітковина, деякі витамини, залізо, білки, а також кислота, яка знижує вміст холестерину в крові.
Так само, купуючи білий хліб, краще вибирати сорти з муки грубого помелу. У такому хлібі збереглося на багато більше корисної клітковини, яка покращує процес травлення, зменшує калорійність хліба, сприяє виведенню лишнього холестерину та нормалізує кількість цукру в крові.
Хліб з житньої муки
Ще його називають сірим хлібом. У його складі природно присутня житня мука, яка засвоюється повільніше, ніж білий хліб. Крім цього, у житній борошні міститься набагато більше корисних речовин. Білки такого хліба значно багатші на лізин (який дуже важливий для нашого організму). Житній хліб сприяє більш швидкому виведенню канцерогенів та інших шкідливих продуктів обміну речовин з організму. І порівняно з білим хлібом він містить набагато менше калорій. Хліб з житньої муки грубої помелу відмінно підійде при дієтичному харчуванні, він також корисний і при цукровому діабеті, ожирінні та недокрів’ї. Щоправда, такий хліб не підійде тим, хто страждає підвищеною кислотністю (спеціально для таких людей існують сорти хліба, виготовлені із суміші житньої та пшеничної муки).
Хліб з висівками
Хліб із висівками вже давно розрекламований серед прихильників правильного харчування. Висівки можуть принести нашому здоров’ю просто величезну користь. У них міститься клітковина, витамини і цінні білки. Крім цього, завдяки ним зміцнюється імунітет, з організму виводяться аллергени та токсині. У хлібі з висівками міститься досить багато нікотинової кислоти, яка дуже добре захищає організм від розвитку шлунково-кишкових захворювань та надмірної ваги. І це далеко не всі його плюси.
Бездріжджовий хліб
Хліб без дріжджів теж відомий своїми корисними властивостями. Він готується на хмелевій заквасці. Бездріжджовий хліб має протизапальну дію. Він також може бути жовчогінним засобом.
До речі, такому хлібу приписують полегшення менструальних болів у жінок.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!