Клітковина: в яких продуктах міститься і чим корисна

Головна / unsorted / Клітковина: в яких продуктах міститься і чим корисна

В яких продуктах міститься клітковина і чим вона корисна? Яких правил необхідно дотримуватись при прийомі клітковини?

Що ж таке клітковина

Клітковина — це грубі рослинні волокна, які дозволяють збагатити організм усіма корисними мікроелементами, сприяти погіршенню та перешкоджати появі захворювань, пов’язаних із шлунково-кишковим трактом. Клітковина активно стимулює роботу кишечника і виступає як “щітка”, яка очищає організм. У харчових волокон дуже груба текстура, за рахунок чого вони утримуються в організмі і людина, ужив продукт, який містить у собі клітковину, відчуває насичення протягом довгої години. Також клітковина сприяє прискореному руху жиру в стінках кишечника, що згодом запобігає утворенню жирових відкладень.

Яка буває клітковина

Існує два види клітковини: розчинна та нерозчинна. Обидва види позитивно впливають на організм у цілому, але мають різні функції. Нерозчинна клітковина не всмоктується стінками шлунка, тоді як розчинна повністю всмоктується.

Розчинна клітковина

Цей вид клітковини при контакті з водою і попаданні в організм приймає в’язку, желеподібну форму. Розчинна клітковина замедляє рух їжі в організмі і дбайливо, не пошкоджуючи стінки кишечника, очищає його. Також вона сприяє загоєнню слизової оболочки кишечника і виводити токсині. Здебільшого максимальний вміст клітковини зосереджень у м’якоті продуктів. Такий вид харчових волокон міститься в:

  • бобових — квасоля, чечевиця, нут
  • цитрусових – апельсині, мандарини, лимони.
  • горіхах – особливо миндаль
  • зернових культурах — овес, насіння чіа, гречка, пшениця
  • овочах – лук, помідори, броколі, гарбуз
  • лісових ягодах — земляниця, полуниця, смородина, аґрус

Нерозчинна клітковина

Цей тип клітковини при попаданні в організм набухає як губка і вбирає в себе всі шкідливі речовини, що містяться в організмі. Нерозчинні харчові волокна допомагають знизити рівень цукру та холестерину в крові. Також регулярне вживання в їжу нерозчинної клітковини є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань. Міститься у овочах, шкірці фруктів, сухофруктах та ягодах.

Як використовувати клітковину

Добовою потребою клітковини в організмі є 20-30 г. Але буде досить важко з’їсти на день 1 кілограм вівсянки чи цитрусових. Для цього існують пшеничні, житні хлібці, які допомагають заповнити добову дозу. Так само стануть придатними висівки, вжиті після завтраку, які не лише покривають денну норму, а й подарують заряд енергії на весь день. Варто зазначити, що в 100 г висівок міститься 40-45 г клітковини, отже, щоб забезпечити організм здобовою нормою достатньо всього лише 50 г висівок. Важливо знати, що висівки слід вживати з великою кількістю рідини: водою чи соком. Ідеальною альтернативою поживного завтраку можуть стати висівки з нежирним кефіром чи йогуртом.

Вживаючи клітковину варто бути трохи обережними, адже збільшивши дозу, ви можете навпаки нашкодити організму. Вживання клітковини варто почати з 20 грамів на день і з кожним днем ​​поступово збільшувати кількість на 3-5 грамів.

Корисні властивості клітковини

Говорити про корисні властивості клітковини можна нескінченно, як ми згадали вище, вона є ключовим елементом у травленні. Так само існують наступні корисні властивості клітковини:

  • зменшує засвоєння вуглеводів в організмі;
  • пригнічує апетит, потім запобігає переїданню;
  • є відмінним засобом для схуднення;
  • впливає на рівень цукру в крові та запобігає розвитку діабету;
  • очищає організм від шлаків та токсинів.

Щоденне вживання клітковини є одним з найбільш ефективних способів профілактики захворювань шлункового тракту та ожиріння. Якщо ви хочете мати струнку фігуру і здоровий організм, то клітковина це те, що вам потрібно. На сьогоднішній день правильне харчування – це не тільки наявність здорової та низькокалорійної їжі в раціоні, але і наявність такого важливого елементу, як клітковина. Запасайтеся крупами, фруктами та овощами та грамотно визначайте дозування продуктів. Будьте здорові

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!