Підвищена стомлюваність і слабкість зовсім не означають, що ви обов’язково чимось хворі. Часто причина хронічної втоми криється у нашому способі життя, а саме режимі дня та харчових звичках, інформує sutura.org.ua

Отже, чому ж причини?

Навіть незначне зневоднення може серйозно позначитися на можливості вашого організму. При недостатньому вживанні води зменшується об’єм крові, вона стає густішою. Швидкість руху такої крові зменшується, а це означатиме, що кислороду та питних речовин буде потрібно більше години для потрапляння в клітини організму.

Звичайна вода надто нудна. Вода з грейпфрутом та імбиром підбадьорити та скріпити центральну нервову систему, покращує травлення. Але будьте обережні, якщо у вас підвищена кислотність, язва шлунка, ви приймаєте лікарські препарати, що знижують рівень холестерину або регулюють кров’яний тиск. Так, і пийте грейпфрутову воду через трубочку – то зубної емалі нічого не загрожує!

Люди, які часто пропускають завтрак, відчувають себе стомленими та розбитими. За ніч організм витрачає чимало енергії, тому в ранкову годину йому необхідно гарненько «заправитися». На завтрак рекомендується вмикати білкові продукти. Без білка ваш організм довго не протягне. Погано ті, що зазвичай багата на білки їжа містить багато калорій. Тому на завтрак з’їдайте 10 горішків мигдалю, а не цілу піалку горішків, та ще й з гіркою. Йогурт, сир вибирайте лише знежирені. М’ясо і риба – так, але не на завтрак, не щодня, і по можливості у вареному вигляді або приготованими на пару. А ось налягайте на овочі без жодного побоювання.

Нещодавно італійські вчені з’ясували, що регулярне вживання мигдалю підвищує опірність організму до вирусних інфекцій, зокрема грипу та застуди. Відмінно підійдуть до завтраку або як легкий перекус.

Нездорова їжа, яка містить велику кількість простих цукрів і мінімум витаминів і мінералів, призводить до значних стрибків цукру в організмі. При падінні рівня цукру в організмі ми відчуваємо слабкість.

Випічка з хурмою практично не потребує підсолоджування. Мало солодощів? Замініть цукор медом.

Ви споживаєте недостатньо заліза. Залізо необхідне для утворення гемоглобіну – переносника кислорода. Гарними джерелами заліза є яловичина, яйця, фасоль, какао, темні листові овочі та арахісове масло. Всі ці продукти краще вживати разом з овочами – джерелами витамину С, який покращує засвоюваність заліза.

Нещодавнє дослідження показало, що дві чашки какао на день допоможуть вам зберегти пам’ять. Крім залізу, багатий склад какао включає витамини групи В (В5, В9), витамини A і РР, кальцій, калій, мідь і магній, рослинні білки, а також крохмаль, кофеїн, дубильні речовини та жири.

Чашка кави вранці – це не так уже й погано. Кофеїн у невеликих кількостях корисний для організму. Однак якщо пити більше 3 чашок кави на день, то це призводить до порушення циклу сну та неспання, що, у свою чергу, є причиною сонливості та втоми протягом дня.

Яскравий екран комп’ютера або телефон може порушити природний циркадний ритм організму. Яскраве світло в нічний час сприяє придушенню вироблення мелатоніну – гормону, відповідального за регулювання циклу сну та неспання. Лікарі рекомендують за 2 години до сну не користуватися такими пристроями.

Наші біологічні часи (циркадні ритми) регулюють добові цикли організму під час переходу від неспання до сну, допомагаючи мозку координувати різні процеси – виробництво гормонів, обмін речовин, артеріальний тиск. так що не слід порушувати режим.

Безлад в офісі або вдома психологічно вимотує вас, не даючи вам можливості сконцентруватися на конкретних промовах. Наприкінці робочого дня переконайтеся, що всі ваші речі належним чином прибрані та впорядковані. Однак якщо втома набуває хронічного характеру, потрібна термінова консультація лікаря та призначення медикаментозної терапії, яка може включати полівітаміни.