Консервований тунець — користь і шкода, скільки можна їсти
Консервований тунець містить багато білка, недорогий і може зберігатися у такій формі кілька років. Тому в цей час він зустрічається у більшості кухонь світу.
Тунець – морська риба з того ж сімейства, що і скумбрія, і одна з найпопулярніших по вживанню в їжу. Існує приблизно 10 різних комерційних різновидів тунця, відмінних один від одного за розміром і ціною.
Харчова цінність консервованого тунця
Великої різниці в кількості білків або жирів у порівнянні консервованого та свіжого тунця особливо немає. Свіжий тунець містить трохи більше білків і трохи більше калорій. Однак в обох формах зовсім нема вуглеводів.
Харчова цінність тунця на 100 грамів:
- Білки – 24.4 грами
- Жирі – 4.6 грама
- Вуглеводи – 0 грамів
- Калорійність – 135-145 ккал
Також потрібно розуміти, що при покупці консервованого тунцю в олії вміст жирів виростає майже до 8-9 грамів на 100 грамів, а калорійність збільшується до 165 кілокалорій на 100 грамів продукту.
Користь тунця
Містити вітаміни групи B
Тунець, як і багато іншої риби, відмінний джерело майже всіх вітамінів групи B, особливо ніацину, який корисний для нервної системи та шкіри. Особливо багата ця риба на витамин B12, необхідний для утворення молекул ДНК. У 100 г продукту міститься більше трьох денних норм цієї корисної речовини. Вітамін B12 потрібний тілу для формування нових еритроцитів і запобігає розвитку анемії.
Допомагає при серцевих захворюваннях
Тунець багатий омега-3 жирними кислотами. Ця речовина знижує рівень омега-6 жирних кислот та холестерину, які можуть накопичуватися в артеріях серця. Омега-6 також корисні для організму, але їх вміст у тілі завжди має бути нормованим.
Дві основні омега-3 жирні кислоти, ейкозапентаєнова кислота та докозагексаєнова кислота, містяться в основному в рибі та риб’ячому жирі. Американська сердечна Асоціація рекомендує їсти рибу двічі на тиждень, щоб зменшити ризик серцево-судинних захворювань, таких як сердечний напад або інсульт.
Корисний для здоров’я очей
У дослідженні вчених зі США за участю 40 000 осіб від 45 до 84 років з’ясувалося, що у тих, хто їв кілька порцій тунця на тиждень, ризик розвитку сухості очей (хронічний синдром, який викликає дискомфорт органу, а у важких випадках — проблеми із зором і травми очної поверхні) був майже на 70% нижче, ніж у тих, хто не їв рибу.
Як писали дослідники, саме багатий вміст жирних кислот сприяє зниженню ризику захворювання. Випробовувані з’їдали близько 120 грамів риби на тиждень. Наукова робота також показала, що омега-3 сприяє загальному здоров’ю ока та сітківки.
Тунець багатий різними мікронутрієнтами
Ця риба містить кальцій, який підтримує здоров’я кісток та скорочення м’язів, а також магній, необхідний для отримання енергії. У 100 г тунця міститься приблизно половина денної порції витамину D, який потрібний для підтримання імунної системи, міцності кісток і роботи мозку.
Тунець у спортивній дієті
Тунець – нежирна їжа. У ньому відносно багато білка, але мало калорій, а це означає, що він довше зберігає відчуття ситості. Також він відмінний джерело нежирного білка з високою біологічною цінністю, що є важливим для всіх спортсменів. М’ясо тунця містить усі незамінні амінокислоти, необхідні для відновлення організму, особливо після спортивних зайнять.
Якщо у вас непереносність лактози, спортивні експерти рекомендують з’їдати після тренування тунець із вуглеводами, наприклад, це може бути просто бутерброд із тунцем.
Шкода тунця
Основні побоювання у вживанні тунця пов’язані з ртутью — важким металом, який часто присутній у рибі через забруднену воду. Вчені кажуть, що попадання ртуті з риби в організм людини може викликати важкі проблеми зі здоров’ям у людей, у тому числі порушення центральної нервної системи.
Сам по собі тунець не накопичує в собі велику кількість цього елемента, але він поїдає іншу дрібну рибку, яка вже може бути забруднена ртутью, через що речовина збирається і концентрується в рибі. Таким чином, тунець може містити більше ртуті, ніж, наприклад, лосось, а її кількість в основному залежить від виду тунця.
Консервований тунець зазвичай містить більш молоді та дрібні види тунця, а в таких видах менше ртуті, ніж у замороженій рибі або просто свіжому філе тунця.
Також консервований тунець через додані до нього спецій та інших речовин містить більше натрію, ніж свіжий. У 100 г консерви солі більше майже в 3 рази, ніж у філе риби. Свіжий тунець містить близько 70 мг на 100 г. Не забувайте, що рекомендована добова доза натрію для дорослих становить лише 2,3 г. Попри те, що натрій необхідний для регуляції рідини в організмі, його надмірне вживання може призвести до здуття живота.
Ще однією причиною для меншого споживання тунця є його величезний та неконтрольований промисел. Багато вчених попереджають, що в цей час як дикі, так і вирощувані риби виловлюються швидше, ніж вони можуть розмножуватися. Наприклад, у Великобританії деякі типи тунця майже зникли з найближчих морів і його лов заборонено.
Консервна банку
Негативний вплив на якість продукту може надавати і сама консервна банка. Деякі типи упаковки містять залишки бісфенолу А-промислового хімікату, який використовують для покриття стінок банки, щоб запобігти їх корозії та руйнування.
Перевіряйте консервовану банку на наявність вм’ятин, плям бруду, тріщин та здуття. Якщо на упаковці є ці ознаки, нутрощі, швидше за все, матимуть поганий запах, і упаковку краще викинути, щоб уникнути відруєнь.
Скільки можна їсти тунця?
Тунець можна їсти не частіше одного разу на тиждень у рамках здорового харчування разом з овочами та невеликим кількістю крахмалистих вуглеводів, таких як хліб, картопля, рис чи макарони.
Через потенційно більш високий вміст ртуті вагітним жінкам та маленьким дітям слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням тунця.
Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів США рекомендує їсти цю рибу 2-3 рази на тиждень (якщо це білий тунець, то не більше одного разу). Такі норми знову ж таки пов’язані з вмістом ртуті.
При цьому сама порція не повинна становити понад 100-120 грамів. Оптимальний спосіб включити консервований тунець у раціон – це їсти його разом з бутербродами, в салаті або в суміші з макаронами або рисом. При покупці вибирайте консерви без олії, тому що вони містять менше калорій і більше корисних речовин.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!