По-перше, різні овочі та фрукти. По-друге, багато води. А ще – яку їжу з нижчеподаного списку! передає sutura.org.ua/p>

1. Йогурт

Пробіотики, які містяться в йогурті, – це корисні бактерії, які допомагають боротися з інфекціями. Рекомендована доза – один йогурт на день, бажано не дуже сладкий. У нього можна додати кусочки фруктів, повідомляє sutura.org.ua

2. Вівсянка та ячмінна каша

У них міститься бета-глюкан — волокно з антимікробними та антиоксидантними властивостями, виражені сильніше, ніж навіть у ехінацеї. Він прискорює одужання, зміцнює імунітет і навіть може посилити дію антибіотиків. Доза – одна порція на день.

3. Часник

Містить аліцин, який бореться з інфекціями та бактеріями. Дослідження за участю 146 людей, які брали або плацебо, або екстракт часнику, показало, що «чесночники» на 65% рідше хворіли на простудні захворювання. Крім того, ті, хто є більше 6 частинок часнику на тиждень, на 30% рідше страждають від раку кишечника і на 50% – шлунка. Доза – 1-2 зубчики на день плюс добавка чесноку в різні страви.

4. Чай

У тих, хто пив по 5 чашок чорного чаю на день протягом двох тижнів, виявилося більше інтерферону в крові, ніж у вживали гарячі напої-плацебо. Амінокислоти, які допомагають імунітету, та L-теанін містяться і в зеленому чаї. Доза – кілька чашок на день. Щоб вичавити максимум, не шкодуй заварки.

5. Говядина

Цинк — один із мінералів, якого не вистачає багатьом людям, особливо вегетаріанцям. А він допомагає виробляти лейкоцити, які борються з бактериями та вирусами. Доза в 100 г яловичини міститься третину добової норми. Можна також приймати вітаміни з цинком.

6. Грибі

Вживання їстівних грибів допомагає виробляти лейкоцити. Так що варто включити в раціон гриби, особливо шиітаке, маітаке і рейші, але і інші теж підійдуть. Доза невелика – буквально 10 грамів на день, можна додати до пасти, яйця чи салату.

7. Кисломолочні напої

Корисні в будь-яких кількостях, чи то кефір, ряжанка чи кисле молоко.

8. Жирна риба

Лосось, макрель, оселедець багаті на жири омега-3, які зменшують запалення і захищають легені від вірусів і бактерий. Доза – 150-200 г тричі на тиждень, можна замінити на витамини.