Корисні та смачні продукти, які допоможуть підвищити працездатність

Головна / unsorted / Корисні та смачні продукти, які допоможуть підвищити працездатність

Як відомо, їжа впливає не лише на здоров’я, настрій та фігуру, а й на мозкову діяльність та працездатність.

Вченими доведено, що калорійна і жирна їжа здатна негативно вплинути на короткочасну пам’ять, а якщо ви на роботі мріятимете про бутерброд із ковбасою і кусочок піци, то гірше міркуватимете і запам’ятовуватимете потрібну інформацію. Проте існує ряд продуктів, які здатні покращити роботу мозку, а також підвищити настрій.

Горіхи

Під час роботи наш мозок постійно перебуває в напрузі, а отже споживає багато енергії. До складу горіхів входять харчові волокна, витамини та білки. Вони забезпечують мозок енергією та покращують когнітивні здібності та пам’ять.

Також у горіхах є магній, який захищає організм від перенапруги та стресів. Для покращення мозкової діяльності краще вживати волоські орехи, оскільки вони містять Омега-3 (жирні кислоти).

Проте треба знати міру. Горіхи дуже калорійні. Якщо ними зловживати, легко можна набрати лишній вес. Краще відмовитися від вживання сладких та солоних горішків. Мова йде про солоний арахіс і батончики.

Кава

Відомий той факт, що випите вранці горнятко кофе здатне зняти сонливість і підбадьорити. Вся причина в кофеїні, що блокує аденозин, що викликає втому, сонливість та апатію. Так що випита перед роботою кофе буде вам тільки корисною.

Кофеїн також допоможе підбадьоритися і протягом робочого дня. Він сконцентрує увагу і скоротитиме годину реакції. Після випитого кофе робота буде набагато ефективніше і продуктивніше.

Однак, щоб відчути собі ще бодьоріше, не варто пити її багато. Як відомо, кофеїн – це психостимулятор. Якщо ним зловживати, то він викликає звикання. Мозок адаптується і кава не діє як стимулятор (енергетик). Тому рекомендована доза – 1-2 чашки, не розчинної, а у зернах.

Лососеві види риб

Мозок людини на 60% складається з жиру. Половина цього жиру – Омега-3 (жирні кислоти). Вони необхідні для створення нових нейронів та нервних клітин, які відповідають за отримання нової інформації та пам’ять.

Оскільки Омега-3 не виробляється людським організмом, то єдиний спосіб їх отримати — це їжа та харчові домішки. Саме сімейство лососевих (сьомга, лосось, форель) містить дуже багаті жирними кислотами. Якщо ж у вашому раціоні відсутня риба, її можна замінити риб’ячим жиром. Для цього необхідно порадитися з лікарем-фахівцем.

Доведено, що у людей, які регулярно вживають рибу, у мозку міститься більше сірої речовини, ніж у тих, хто її їсть рідко. Сира речовина контролює пам’ять і відповідає за розумову діяльність.

Міжнародна організація здравоохранения рекомендує вживати рибу не менше 2 разів на тиждень. Вона дуже корисна не лише для розумової діяльності, а й для сердечно-судинної системи, а також скорочує ризик інфаркту та інсульту.

Чорний шоколад

Чорний шоколад, що містить 70% і більше какао, має позитивне вплив на пам’ять. Також він сприяє виробленню дофаміну в організмі, що позитивно впливає на настрій.

В результаті проведеного в США експерименту з’ясувалося, що люди, які вживали шоколад регулярно, краще виконували завдання, ніж ті, хто вживав його рідко.

Небажане вживання шоколаду у великій кількості. Особливо молочного. Він підвищує рівень цукру в крові, а також викликає відчуття втоми.

Гарбузове насіння

Відомий той факт, що для хорошої мозкової діяльності необхідні магній, залізо та цинк. Саме в гарбузовому насінні містяться ці мікроелементи. Магній необхідний для покращення пам’яті. Цинк – для роботи нейронів. Залізо — для підвищення концентрації та кращого сприйняття нової інформації. Нестача цих корисних речовин здатна гальмувати роботу мозку, а з віком може призвести до хвороби Альцгеймера. Гарбузове насіння, як і горіхи, дуже калорійне. У них міститься 556 калорій на 100 г. Тому рекомендується з’їдати всього 25-30 грамів. Їх можна додавати в каші та овочеві салати.

Чорниця

Особливих здібностей чорниця вам не додасть, але послужити чудовим захистом мозку від вікових змін. Це все завдяки антоціану-антиоксиданту, що надає чорниці темно-синій колір.

Антоціані, накопичуючись в організмі людини, покращують зв’язок між клітинами головного мозку. Подібну властивість також має чорна смородина, чорниця та журавлина.

Чорниця корисна не тільки у свіжому вигляді, але й заморожена, а сушену краще не їсти. Вона дуже солодка і не принесе жодної користі.

Куркума

Це спеція жовтого кольору, яка додається до всіх можливих гарнірів і придає їм приємний жовтуватий відтінок. Куркума покращує розумові здібності та підвищує настрій. У куркумі міститься антиоксидант-куркумін. Він захищає клітини головного мозку від старіння, а також сприяє виробленню дофаміну та серотоніну, які здатні подолати депресію та втому.

Незважаючи на користь куркуми, її не варто вживати у великій кількості. Найкраще додавати в рибу, курку та інші страви.

Ми назвали продукти, які позитивно впливають на розумову діяльність та покращують настрій.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!