Його використовували для лікування та профілактики багатьох захворювань, зміцнення здоров’я та підвищення життєвого тонусу. До того ж, на відміну від багатьох ліків синтетичного походження, трав’яний чай – абсолютно натуральний продукт із приємним смаком та ароматом, передає sutura.org.ua

Чорна смородина. Плоди чорної смородини багаті янтарною та лимонною кислотою, а також мікроелементами та витамином С. Чай, заварений на листках та плодах, корисний для печінки та нірок, а також допомагає пережити застуду.

Ромашка. Список захворювань, при яких рекомендується пити ромашковий чай, є величезним. Серед них – проблеми з шлунком, спазми в кишечнику, підвищена кислотність, безсоння, нервозність. Але головна властивість ромашки – протизапальна.

Роза. Її лепестки містять каротин, витамини групи В, витамини К і С. Насолоджуючись цим божественним напоєм, ти поможеш організму справитися з бронхітом, фарингітом, застудою, неврозами та стресами.

Лимонник. У післяопераційний період при депресіях рекомендується чай з лимонника. Він також корисний для підтримки чоловічих сил і при гіпертонії.

Бергамот. Чай з бергамота допомагає зняти нервне напруження та втому. Крім заспокійливого дії, має ще й омолоджуючу, тонізує шкіру, звужує пори та сприяє зникненню пігментних плям.

М’ята. Ця трава надає бодьорості всьому організму, знижує артеріальний тиск, стимулює роботу сердечної м’язи, знімає головний біль і напругу.

Запам’ятай: трав’яний чай із лікувальним ефектом потрібно застосовувати лише за рекомендацією лікаря за 20-30 хв до їди. У домашніх умовах лікувальний чай зазвичай готують з однієї, двох і більше трав, суворо виконуючи зазначену в рецепті вагове кількість трав та технологію приготування. Якщо в рецепті не вказано технології приготування лікувального чаю, то його готують наступним чином: прописану дозу подрібненої суміші рослин висипають у гарячий емальований посуд, заливають кип’яченою водою кімнатної температури і ставлять на водяну баню (слабко киплячу воду).

Настої готують у водяній бані 15 хвилин, відвари – 30 хв. Потім знімають та настоюють (відвари 10-15 хв, настої 45-50 хв). Після цього лікувальний чай зливають, решту рослин віджимають і всю рідину проціджують через марлю. У готовий лікувальний чай обов’язково треба долити воду до початкового об’єму.