Корисні властивості, через які варто споживати вишню

Головна / unsorted / Корисні властивості, через які варто споживати вишню

Про користь вишні відомо вже давно. Вчені неодноразово проводили дослідження, під час яких було доведено, що ягода лікує багато захворювань і зміцнює імунітет.

Вишню їдять у свіжому та замороженому вигляді, роблять з неї варення, соки та компоти, додають у неї косметичні засоби. Але, попри всю користь у деяких випадках вишня може завдати шкоди організму людини. Тоді чим саме така корисна ягода і чим шкідлива, що станеться з організмом, якщо їсти її щодня?

Вишня багата на витамини та мінералі, у плодах у великій кількості міститься калій, залізо, кальцій, натрій, магній, цинк та марганець у меншій кількості. Не менш важливу роль відіграють витамини групи B і аскорбінова кислота, яблучна, лимонна та фолієва. Вишня — це дієтичний продукт: на 100 г ягід припадає лише 50 калорій. При цьому вона містить мінімальну кількість цукру і добре насичує.

У чому користь вишні для здоров’я?

Літо – це золота година для ягід і фруктів, потрібно користуватися можливістю і їсти їх якомога більше. Особливу увагу приділіть вишні, коли сезон закінчиться, не забудьте додати до раціону заморожені ягоди. Вишню сміливо можна назвати однією з найкорисніших ягод. Список її властивостей досить значний. Вишневі плоди надають жарознижувальну дію на організм, мають відхаркувальний ефект, допомагають вирішити проблему закрепів.

Вишня зміцнює імунітет і допомагає боротися зі шкідливим впливом довкілля. Ягоди корисні як профілактика появи ракових клітин.

Користь для серцево-судинної системи

Крім загальних властивостей, вишня чинить позитивний вплив на роботу серця та судин. У ній містяться кумарини, мікроелементи, які мають особливу важливість для кровоносної системи — вони покращують згортання крові, підвищують рівень гемоглобіну у крові та є профілактичним засобом від інфарктів тромбозу та стенокардії.

Для людей, які страждають на артеріальний склероз, вишня має стати ягодою номер один у раціоні. Також вишня знижує артеріальний тиск і зміцнює стінки кров’яних судин.

Зверніть увагу, що чим темніший колір м’якоті, тим більше у складі ягоди витаминів групи В, вони знижують ризик розвитку патологій серця та судин.

Користь для органів шлунково-кишкового тракту, січового міхура і нірок

Користь плодів для роботи шлунку та кишківника пов’язана з їх властивостями покращувати перистальтику, вони ефективно борються із закрепами та нормалізують травні процеси. З давніх-давен вишневий сік п’ють для підвищення апетиту і запобігання розвитку дизентерії. До складу вишні входить хлорогенова кислота, яка допомагає відновлювати роботу нірок і печінки.

Після підвищеного навантаження пектин і клітковина виступають як природні абсорбенти, вони очищають кишківник та печінку від шлаків, токсинів та виводять шкідливий холестерин.

Користь для суглобів під час артриту

Варто пити суміш вишневого соку і молока, доданого у невеликій кількості – вони знімають неприємні відчуття і допомагають привести суглоби до ладу. За наявності подагри вишня та її сік підсилюють дію медичних препаратів, завдяки чому симптоми пропадають швидше. Для тих, хто страждає на радикуліт, особливо корисним буде відвар з гілок і кору вишневого дерева з додаванням соку плодів. Такий напій знімає хворобливі відчуття і нормалізує самопочуття.

Однак рецепт можна використовувати тільки після консультації зі спеціалістом і вже точно не можна замінювати ним призначене лікування.

Користь для нервної системи

Настій на основі ягід надає заспокійливий ефект на нервну систему і знімає судоми. У плодах міститься мідь, що має седативний ефект, що важливо для перезбудженої центральної нервної системи.

Стиглу вишню фахівці рекомендують використовувати як допоміжний засіб під час лікування епілепсії, фолієва кислота в її складі викликає розширення кров’яних сосудів і кровообіг нормалізується.

Користь для здоров’я очей

Регулярне вживання ягід сприяє зміцненню та посиленню зору. Відвар із суцвіть чинити позитивний вплив на органи зору за наявності запалення очей.

Шкода і протипоказання

Деяким людям варто відмовитися від вживання вишні попри її смак і користь:

  • за наявності алергії;
  • за наявності захворювань шлунку;
  • за наявності гострих запальних процесів у легенях.

Крім того, не можна їсти кісточки, у них містяться отруйні речовини, які згубно впливають на роботу внутрішніх органів. Після поїдання ягід варто прополоскати рот, оскільки їх сік псує зубну емаль.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!