Корисні властивості ягоди ірги: що з неї можна приготувати і як часто слід їсти

Головна / unsorted / Корисні властивості ягоди ірги: що з неї можна приготувати і як часто слід їсти

Корисні властивості ягоди ірги можуть покращувати самопочуття людей, а також лікувати деякі захворювання, але про такі можливості рослини мало хто знає. Хоча люди вже багато років покращують самопочуття за допомогою рослин, трав та ягід.

Чим корисна ягода ірга

У складі ягоди ірги є безліч корисних витаминів і мікроелементів, наприклад, фітостерини, які відповідають за зміцнення сосудів, а також запобігають появі тромб. За оптимальну роботу кишечника і шлунка відповідають пектині, що містяться в ірзі, також вони покращують кровообіг у мозку. Вітамін С допомагає організму позбавлятися інфекцій, а також покращує імунітет.

Слід зауважити, що витамин Р досить рідко знаходиться у складі харчових продуктів, тому часто його рекомендують приймати як біологічну добавку. Але ягода ірга має даний витамин в складі, що забезпечує підвищені корисні властивості ягоди. Також дана ягода має невелику калорійність, тому її часто використовують при призначенні дієт для зниження маси тіла.

Що можна приготувати з ягоди ірги

Під час використання ягоди ірги, як засобу народної медицини, часто роблять відвари ще з кори куща, а також його листя. Настоянки з ірги робляться під час використання спирту або горілки, але при індивідуальній непереносимості можна замість алкоголю використовувати чисту питну воду.

Для приготування настоянки з ірги необхідно в кастрюлю помістити 3-5 столових ложок сушених ягід і залити їх двома склянками рідини, горілки або гарячої води. Якщо при приготуванні використовують горілку, то настоювати напій необхідно не менше трьох днів, а якщо окріп — від 3 до 5 годин. Після того, як настоянка буде готова, необхідно процідити напій через сито, щоб позбавити його від дрібних частинок ягід.

Дану настоянку необхідно приймати по одній столовій ложці тричі на день. Якщо у приготуванні напою використовується горілка, то приймати настоянку необхідно після їди, а якщо вода, то перед їдою.

Також з ірги можна приготувати сік, який зможе втамовувати жажду, а також наповнювати організм необхідними витаминами. Для цього необхідно ретельно промити ягоди і зробити з них пюре за допомогою блендера або вилки. Можна додати сік вишні, тому що в ірзі міститься багато цукру і сік з одного цього продукту може вийти дуже сладким. Далі необхідно суміш розігріти, але не кип’ятити, а після закатати у стерильні банки.

Скільки рекомендується з’їдати ягід ірги на день

Ягода ірга є їстівним продуктом, тому вживати її можна в будь-якому вигляді. Дітям до чотирьох років дана ягода протипоказана, тому що в її складі знаходиться безліч аллергенних речовин, які можуть негативно вплинути на здоров’я дитини.

Доросла людина може їсти ягоду іргу у прийнятних кількостях, як, наприклад, вишню. Декілька жменей на день буде достатньо. Також можна морозити іргу на зиму, оскільки після розморожування ягода не втрачає своїх корисних властивостей.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!