Експерти вважають, що морква – це неймовірно дивовижний овоч, який дуже корисний для здоров’я. Цей коренеплід відомий на Русі з давніх часів. Причому не лише як смачний овоч, що підходить для різних страв, а й як корисна рослина, яка допомагає впоратися з різними недугами. Користь моркви не криється тільки в поліпшенні зору – вона набагато ширша, ніж ви можете собі уявити, інформує sutura.org.ua

Склад моркви Насамперед, морква корисна тим, що містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Так, у моркві містяться витамини PP, A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, медь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кобальт, літій, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сірка. Крім того, морква не калорійна – всього 35 кілокалорій на 100 грамів. Саме тому морква часто включається в різні дієти, але фахівці таки рекомендують не переборщити з дозуванням.

Користь для зору Морква позитивно позначається на різних органах людини. Але особливо відомо її вплив на зір. Зокрема це можливо за рахунок вмісту в ній витамину А і каротину. Через нестачу цих речовин у людини може утворитися куряча сліпота та інші захворювання, пов’язані з очима. Тому, якщо людина погано бачити у темряві, слід включити в раціон більше моркви. Так можна забути про проблеми із зором.

Користь для діабетиківМорква є незамінним помічником для людей, які страждають від цукрового діабету. Пацієнтам з таким діагнозом рекомендують їсти варену моркву, тому що в ній на 34 відсотки більше антиоксидантів.

Користь для серця і судинУ сирої моркви є відмінна властивість – вона здатна знижувати рівень холестерину в крові. Це буде корисно для серця та судин. Також регулярно вживаючи цей овоч, можна істотно знизити ймовірність утворення інсульту – на 70 відсотків. Вся справа в тому, що він добре стимулює кровообіг головного мозку. Користь моркви для судин полягає в тому, що в ній є калій. Також коренеплід зменшує тиск у гіпертоніків, тому її радять споживати при підвищеному тиску, атеросклерозі, варикозному розширенні вен, інсульті та інших серцево-судинних захворюваннях.

Користь для ракових хворих Морква є профілактичним засобом від раку. За словами вчених, від 1,8 до 2,8 мл бета-каротину здатне зменшити ймовірність онкології на 40 відсотків. У середній за розміром моркві міститься близько 3 мл цього речовини. Але коренеплід можна споживати не тільки як профілактичний засіб, але і для поліпшення стану ракових хворих. Завдяки поїданню моркви зростання ракових клітин значно скорочується. Крім того, у моркві багато антиоксидантів, які зв’язують вільні радикалі, які можуть бути причиною раку, гіпертонії, хвороби Паркінсона. Деякі вчені упевнені, що морква допомагає продовжити людську життя в середньому на сім років.

Користь для травлення Морква чудово контролює обмін вуглеводів і нормалізує травлення в цілому. При порушенні вуглеводистого обміну з надходженням його на їжу вони осідають у вигляді целюліту. Морква корисна при запорах та геморої. А також вона є незамінним помічником у раціоні людей з ожирінням. Також овоч допомагає випорожненню кишечника, відмінно виводити шлаки, токсині та важкі метали.

Користь для печінки та нірок У моркві є здатність оновлювати клітини нірок та печінки, очищаючи їх. У овочів є жовчогінна та сечогінна дія. Вона може виводити пісок із сечового міхура і нірок, що робить її відмінним профілактичним засобом проти жовчнокам’яної хвороби.

Користь для краси Хто як не морква чудово впорається з омолодженням. Саме вона здатна боротися зі старістю шкіри. Тому моркву часто застосовують у косметології. На основі коренеплоду можна створити чимало домашніх масок для обличчя, що запобігає утворенню морщин, навіть найглибших. Крім того, такі маски додадуть шкірі еластичність і свіжий вигляд.

Користь для жінок Вагітним і годуючим жінкам рекомендують вживати моркв’яний сік, за допомогою якого покращуються біологічні якості грудного молока. Також цей овоч допомагає у нормальному синтезі жіночих полових гормонів, що дозволяє представниці прекрасної статі залишатися красивою та молодою. І, звичайно, як уже згадувалося вище, на основі моркви можна створити чимало косметичних засобів, які допоможуть зберегти красу, молодість та свіжість обличчя та шкіри тіла.

Користь для чоловіків Чоловіки можуть пити моркв’яний сік, оскільки він дозволяє швидко прийти до тями після сильних фізичних навантажень.

Користь для дітей Дітям також рекомендують вживати більше моркви, тому що вона захищає молодий організм від вірусів і запалень. Завдяки витамину А дітлахи швидше і краще зростатимуть. У них покращується стан зубів та кісток. При цьому солодкість коренеплоду робить його ідеальним перекушуванням для дітей. Ще одним безперечним плюсом цього овощу є той факт, що він здатний дуже довго зберігатися, при цьому зберігаючи у собі практично весь набір своїх корисних якостей.