Перше місце серед найкорисніших видів варення, за словами експертів, займає малинове. Малина сама по собі дуже давно відома як лікарський засіб при застуді та грипі. Вважається, що вона допомагає збити температуру, а також корисна для горла. Якщо у вас застуда, то випийте кілька склянок гарячого чаю з малиновим варенням, накрийте теплим одеялом і пропітнійте. Температура зменшиться до нормальної.

“Дійсно, мабуть, з усіх варень найбільш корисне і цінне – з малини, в ньому містяться речовини, аналогічні ацетилсаліциловій кислоті, – каже Наталя Артем’єва, лікар-ендокринолог. – Але мушу зауважити, що будь-яке варення – це, швидше , задоволення, ніж користь. При тепловій обробці витамин С руйнується майже на 80%.

Хороший спосіб зберегти варення максимум користі – варити його за кілька прийомів: 5-7 хвилин тримати на вогні після закипання, потім виключати і залишати на кілька годин.

Ще одне дуже важливе достоїнство малини – велика кількість елагової кислоти, що запобігає діленню ракових клітин. Вона також нейтралізує негативну дію на організм змажених та копчених продуктів. У варенні з малини ця кислота теж зберігається.

Містяться у малиновому варенні та речовині, за властивостями схожі з аспірином – препаратом, який не тільки збиває температуру при застуді, але й розріджує дах. Це особливо корисно при підвищеному згортанні крові – для зниження ризику інсульту.

Калинове варення

Інше місце займає менш поширене калинове варення. Мінус калинового варення полягає у кісточках, які не всі люблять. Втім, це не біда. Якщо Ви не любите кісточки, то просто протріть калину через сито та зваріть джем. Це звичайно складніше, ніж варити звичайне варення, та корисні властивості калини того варті. Калина, так само як і малина, дуже гарна при застудних захворюваннях. Вона добре поєднується з медом, а тому при появі перших ознак простудного захворювання рекомендується випити чай із калиною та медом. До речі, калина також дуже корисна для шкіри. Вона допомагає знімати запалення. Зверніть на неї увагу, якщо Ваша шкіра збуджена, наприклад, від вугрової висипки.

Червона і чорна смородина, яблука та обліпиха

Найбільше витаминів після кипіння залишається у червоній та чорній смородині, у яблуках та обліписі.

Горобинове варення

Ягоди горобини за змістом каротину обійшли моркву! А витамину С у яких навіть більше, ніж у яблуках. Фосфору в горобині стільки, що вона може скласти конкуренцію дорогим сортам риби. Бактерицидні властивості горобини також давно відомі – у червоних ягодах багато сорбінової кислоти та дубильних речовин.

Чорничне варення

Загальновідомий факт: чорниця дуже корисна для наших очей. З медичної точки зору ягода ще не до кінця досліджена. Але проти фактів не попреш – чорниця особливо корисна людям, які за родом діяльності часто напружують зір. В Англії під час Другої світової війни чорничне варення давали льотчикам перед нічними польотами.

Вишневе варення

Варення з вишні – найбільш низькокалорійне. А корисних властивостей у ньому дуже багато. Ягоди вишні підвищують рівень гемоглобіну, насичуючи дах залізом, міддю та кобальтом. Вироби, що містяться у вишні, сприяють зниженню рівня холестерину та цукру в крові. Добре визріла вишня, що увібрала в собі енергію сонця, – комора витамину В9, фолієвої кислоти, необхідної для імунної та кровеносної систем.

Інші варення

Брусниця – рекомендується при туберкульозі легенів.

Айва – рекомендується при захворюваннях серцево-судинної системи та щитовидної залози.

Кизил – лікує простудні захворювання, розлади шлунку, сечокам’яну хворобу.

Горіх – покращує роботу серця, нормалізує кровообіг, рекомендується при захворюваннях щитовидної залози. Застосовується для профілактики атеросклерозу.

Глід – рекомендується при відруєннях та розладах шлунка.

Клюква – завдяки високому вмісту таніну сорбує хвороботворні бактериї в організмі та виводить їх зовні.

Барбарис – полівітамінний, жарознижуючий та протизапальний засіб.

Обліпиха – природний біостимулятор, покращує травлення, зменшує дистрофію печінки при гепатиті, знижує рівень холестерину.

Калорійність варення

Варення – висококалорійний продукт. У середньому в одній чайній ложці варення міститься стільки ж калорій, скільки і в одній шоколадній цукерці.

Сливове варення – 281 ккал
Мандаринове варення – 278 ккал
Малинове варення – 275 ккал
Грушеве варення – 271 ккал
Полуничне варення – 271 ккал
Айвове варення – 263 ккал
Чорномородинове варення – 265 ккал
Абрикосове варення – 265 ккал
Яблучне варення – 254 ккал
Персикове варення – 248 ккал
Чорноплідногоробинове варення – 246 ккал